Οργάνωση και Διακόσμηση για το Παιδικό Δωμάτιο

Το δωμάτιο για το κάθε παιδί είναι το βασίλειό του. Είναι ο χώρος όπου αναπτύσσεται, παίζει και διαβάζει. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είναι όσο πιο ευχάριστο και δημιουργικό γίνεται.

Το Βασίλειο του ΠαιδιούΜεγάλο ή μικρό…

Τα τετραγωνικά μέτρα του δωματίου δεν είναι το βασικό κριτήριο για να γίνει λειτουργικό και ευχάριστο. Αν διαχειριστούμε σωστά το χώρο που διαθέτουμε, μπορεί τα λίγα τετραγωνικά να γίνουν ένας μικρός παράδεισος. Με πολλή διάθεση και φαντασία μπορούμε να κάνουμε το κάθε δωμάτιο ξεχωριστό, έχοντας στο μυαλό μας πάντα ότι τα παιδιά θέλουν χώρο για παιχνίδι.

Κοντά σας…

Αν ο χώρος μας το επιτρέπει το παιδικό δωμάτιο ας είναι κοντά στο δικό σας. Ειδικά για τα πρώτα τους χρόνια τα γεμίζει ασφάλεια και εσείς έχετε άμεση πρόσβαση σε κάθε περίπτωση.

Το Βασίλειο του ΠαιδιούΜε φως…

Το φυσικό φως κάνει το δωμάτιο πιο ευχάριστο. Η νοτιοανατολική κατεύθυνση του δωματίου θεωρείται ιδανική. Καλό είναι οι ακτίνες του ήλιου να μην πέφτουν κάθετα στο κρεβάτι του παιδιού, όπως φυσικά και να μην τοποθετήσουμε το κρεβάτι κάτω από το παράθυρο. Το γραφείο πρέπει να είναι σε θέση τέτοια ώστε το φως να έρχεται από αριστερά για να μην κουράζονται τα παιδιά στο διάβασμα.

Με σωστή Διάθεση…

Αν το επιτρέπει ο χώρος μας, θα ήταν ιδανικό το παιδικό δωμάτιο να βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του σπιτιού, για να μην έχουμε το κρύο του Βορρά ή τη ζέστη της Δύσης. Η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 20 και 22 βαθμών Κελσίου. Για το χειμώνα, αν χρησιμοποιούμε καλοριφέρ, φροντίζουμε να υγραίνουμε την ατμόσφαιρα με κάποια βρεγμένη πετσέτα πάνω από το σώμα του καλοριφέρ.

Με σωστή Διαρρύθμιση…

Όταν σχεδιάζουμε το παιδικό δωμάτιο και σκεφτόμαστε τη διαρρύθμισή του, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να παίξουν και να δημιουργήσουν. Έτσι, ας επιλέξουμε τα απαραίτητα και λειτουργικά έπιπλα και όχι τεράστιες βιβλιοθήκες και τα πολύ μεγάλα γραφεία. Αν έχουμε τη δυνατότητα, ας δημιουργήσουμε γωνίες παιχνιδιού, ζωγραφικής, ή δημιουργικής απασχόλησης που ταιριάζουν με τις ανάγκες τους. Η εισαγωγή μιας επιπλοσύνθεσης με τα κατάλληλα έπιπλα που χρειάζεται το παιδί, μας λύνει τα χέρια και δημιουργού

Το Βασίλειο του ΠαιδιούΑποθηκευτικοί Χώροι

Χώροι αποθήκευσης για τα ρούχα, τα βιβλία και τα παιχνίδια είναι απαραίτητοι σε κάθε παιδικό δωμάτιο. Ράφια, ντουλάπια, συρταριέρες και καλάθια στολίζουν το χώρο και προσφέρουν χώρους αποθήκευσης. Έχοντας όμως πάντα υπόψη ότι το δωμάτιο δεν είναι η αποθήκη των παιχνιδιών και των ρούχων.Έτσι φροντίζουμε πάντα να έχουμε αυτά που χρησιμοποιεί το παιδί κάθε περίοδο.

Ανακαίνιση & Ανανέωση

Αν έχετε φτιάξει το δωμάτιο του παιδιού σας ήδη, μην ξεχνάτε ότι μια ανακαίνιση, για φρεσκάρισμα σε απλά πράγματα μπορεί να φτιάξει τη διάθεση για διάβασμα και παιχνίδι. Μια κουρτίνα, ένα διακοσμητικό, ένας πίνακας, λίγο χρώμα στους τοίχους, κάνουν το δωμάτιο να μοιάζει με καινούριο. Εάν το παιδί μας είναι στην ηλικία που έχει αρχίσει να διαμορφώνει τη δική του άποψη ας ζητήσουμε τη γνώμη του. Μην ξεχνάμε δεν είναι δικό μας δωμάτιο αλλά ο προσωπικός χώρος του παιδιού μας