Αποκριάτικο Καπέλο Κλόουν

Κάθε αποκριάτικο πάρτι χρειάζεται και τον προσωπικό του κλόουν.Φτιάξτε με απλά υλικά το δικό σας καπέλο κλόουν και γίνετε εσείς ο πρωταγωνιστής του πάρτι.

Αποκριάτικο Καπέλο Κλόουν

Υλικά Κατασκευής:
1 χαρτόνι παραλληλόγραμμο 60×15 εκ.,
χαρτόνι κανσόν σε διαφορετικά χρώματα,
ψαλίδι, 1 κορδέλα

Στάδια:
Κόψτε σε ένα χαρτόνι ένα παραλληλόγραμο 60×15 εκατοστά. Κόψτε πολύχρωμες λωρίδες από κανσόν χαρτί και κολλήστε στο καπέλο, έτσι ώστε ένα μέρος από την κάθε λωρίδα να εξέχει . Διπλώστε και φτιάξτε έναν κύλινδρο. Κόψτε έναν κύκλο, ψαλιδίστε και κολλήστε , για να κλείσετε το καπέλο ,τις ψαλιδισμένες άκρες μέσα στον κύλινδρο .Δέστε ένα φίογκο από φαρδιά κορδέλα και το καπέλο σας είναι έτοιμο.

Γνωρίζατε ότι:
Τα Μπαμπαλιούρια είναι πανάρχαιο έθιμο με ρίζες στη λατρεία του θεού Διόνυσου. Διατηρείται μέχρι σήμερα σε αρκετά μέρη της Μακεδονίας και ιδιαίτερα στα βλαχοχώρια όπως η Καρίτσα, το Λιβάδι και άλλα. Το έθιμο έχει σχέση με τον εξορκισμό των κακών πνευμάτων, ο οποίος επιτυγχάνεται με το φοβερό θόρυβο των κουδουνιών όπως θα δούμε παρακάτω. Την ημέρα λοιπόν της Πρωτοχρονιάς νέοι του χωριού φορούσαν μάσκες κατασκευασμένες από δέρμα προβάτου συνήθως.Οι μάσκες αυτές ήταν απαίσιες στην εμφάνιση και σκοπό είχαν να τρομάξουν τα κακά πνεύματα που τριγύριζαν στο χωριό και που είχαν μοναδικό σκοπό να το βλάψουν. Γύρω από τη μέση τους, σε μια φαρδιά ζώνη, κρεμούσαν μεγάλα κουδούνια. Με τα κουδούνια λοιπόν κρεμασμένα γύριζαν όλο το χωριό κουνούντας τα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φοβερός θόρυβος ικανός να διώξει κάθε ξωτικό ή κακό πνεύμα. Παππούδες μας είπαν πως πολλά αγόρια ντύνονταν γουρούνια και γύριζαν στο χωριό έχοντας κι αυτοί τον ίδιο σκοπό με τα “Μπαμπαλιούρια”. Παράλληλα κάποιος που έπαιζε γκάιντα και γύριζε μαζί με τους μεταμφιεσμένους στα σπίτια και έλεγαν διάφορα τραγούδια.Όταν τέλειωναν όλα τα σπίτια του χωριού πήγαιναν στην πλατεία όπου και χόρευαν μαζί με όλους τους κατοίκους του χωριού. Το γλέντι βέβαια συνεχιζόταν μέχρι πρωίας σε σπίτια συγγενών και φίλων στο χωριό.