Ο Παράξενος Κόσμος των Αιλουροειδών Ζώων

Τα αιλουροειδή είναι μία ομάδα θηλαστικών & σαρκοφάγων ζώων, στην οποία ανήκουν πολλά είδη… από την μικρή γάτα του σπιτιού μας μέχρι το λιοντάρι της ζούγκλας.

Ο Παράξενος Κόσμος των Αιλουροειδών

Το ήξερες ότι Υπάρχουν Λευκά Λιοντάρια;;

Αναφορές για λευκά λιοντάρια υπάρχουν από τις αρχές του 1900, και συνέχισαν μέχρι το 1975 οπότε βρέθηκε μία γέννα λευκών λιονταριών στο Καταφύγιο Θηραμάτων του Τιμπαβάτι. Τα μικρά ήταν 2 εβδομάδων. Αιχμαλωτίστηκαν και στάλθηκαν στον Εθνικό Ζωολογικό κήπο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική.
Το θηλυκό, ”Τόμπι”, πέθανε γρήγορα. Το αρσενικό, ”Τίμπα” (ελπίδα) πέθανε το 1996 αφήνοντας πίσω του πολλούς απογόνους.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 35 Λευκά Λιοντάρια στον κόσμο, όλα γεννημένα στην αιχμαλωσία.

Γιατί εξαφανίζονται οι τίγρεις?

Την τελευταία δεκαετία, οι περιοχές όπου ζουν τίγρεις έχουν συρρικνωθεί κατά 40%, και πλέον μόλις 7.500 από τα αιλουροειδή απομένουν σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του W.W.F. H τίγρης ζει σήμερα μόλις στο 7% των περιοχών όπου κυριαρχούσε μέχρι πριν από μερικούς αιώνες, επισημαίνει
η περιβαλλοντική οργάνωση. Σημαντικότερη απειλή για τα αιλουροειδή είναι το κυνήγι για το δέρμα τους.

Τρομερή όραση

Τα μάτια τους είναι μεγάλα και ζωηρά, ενώ η κόρη του ματιού μπορεί να διαστέλλεται και να συστέλλεται. Αυτό επιτρέπει στα αιλουροειδή να βλέπουν πολύ καλύτερα από τα άλλα ζώα στο λίγο φως.

Ο Παράξενος Κόσμος των Αιλουροειδών

Μουστάκια Ραντάρ

Όλα τα αιλουροειδή έχουν γύρω από το στόμα και τα μάτια τους μεγάλες τρίχες ή όπως αλλιώς λέμε “μουστάκια”. Τα μουστάκια αυτά είναι στην ουσία αισθητήρια κύτταρα. Αυτά τους επιτρέπουν να βαδίζουν με σχετική ευκολία και μέσα στο σκοτάδι. Αν παρατηρήσουμε μερικές φορές τη γάτα, όταν περπατάει μέσα στο σπίτι σε μισοσκόταδο, έχει πάντα γυρισμένα προς τα εμπρός τα μουστάκια της. Αυτό της επιτρέπει (και όταν ακόμη κοιτάζει αλλού), όταν τα μουστάκια θα ακουμπήσουν πάνω σε κάτι σκληρό, να αλλάξει αμέσως πορεία και να μη χτυπήσει επάνω.

Τα πιο έξυπνα

Μπορεί τα λιοντάρια να θεωρούνται οι «βασιλιάδες» της ζούγκλας, είναι όμως οι τίγρεις έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από όλα τα μεγάλα αιλουροειδή ζώα (λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, ιαγουάρους), αναλογικά με το μέγεθος του σώματος του καθενός. Φαινομενικά το λιοντάρι έχει μεγαλύτερο κρανίο, αλλά η τίγρης έχει αναλογικά μεγαλύτερη (περίπου 16%) κρανιακή κοιλότητα και μέγεθος εγκεφάλου.

Μια απίστευτη ιστορία

Αρχικά θεωρήθηκε φάρσα, φαίνεται όμως ότι τα κεντρικά γραφεία της Microsoft στην πολιτεία Ουάσιγκτον δεν είναι απολύτως ασφαλή για το προσωπικό που εργάζεται εκεί. Τις προηγούμενες ημέρες, δύο στελέχη της εταιρείας είδαν ένα κούγκαρ στον περίβολο των κτιρίων, γεγονός που υποχρέωσε τη διοίκηση να εκδώσει ανακοίνωση με συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσει κανείς σε περίπτωση που βρεθεί απέναντι σε ένα από αυτά τα αιλουροειδή. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση συνιστά στο προσωπικό απόλυτη ψυχραιμία και αργά βήματα προς τα πίσω. Αν και τα κούγκαρ συνήθως αποφεύγουν τους ανθρώπους, είναι πιθανό να γίνουν επιθετικά σε περίπτωση που ενοχληθούν την ώρα που τρώνε.

Το πιο γρήγορο

Ο γατόπαρδος, είναι το πιο γρήγορο ζώο της ξηράς. Αυτή η αιλουροειδής φεράρι τρέχει με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα και ο κάθε διασκελισμός της έχει μήκος 8 μέτρων όσο, δηλαδή, και το μήκος ενός λεωφορείου. Τα 110 χιλιόμετρα τα πιάνει σε μόλις 3 δευτερόλεπτα. Έχει μήκος 1,5 μέτρα και βάρος 60 κιλά. Κυνηγάει ομαδικά (5-6 άτομα) συνήθως αντιλόπες τις οποίες συλλαμβάνει λόγο της ταχύτητας τους. Η θηλυκιά γεννάει 4-6 μικρά τα οποία μένουν κάτω από την προστασία της μητέρας τους ως την ηλικία των 2 ετών.

Το αιλουροειδές της Ελλάδας

Μέχρι πριν λίγο o Λύγκας θεωρούνταν ζώο που έχει εξαφανιστεί. Τελευταίες μαρτυρίες για παρουσία μικρού αριθμού ζώων στην Πίνδο, στο Δέλτα του Νέστου, ακόμα και στην ορεινή Καλαμπάκα αφήνουν ένα παράθυρο ελπίδας ότι ο Λύγκας θα επιστρέψει ξανά. Ο Λύγκας είναι αιλουροειδές άγριο θηλαστικό, με μήκος 1 έως 1,3 μέτρα, ζυγίζει μέχρι 85 κιλά. Ο Λύγκας μπορεί να κολυμπήσει και μάλιστα γρήγορα.

Το πιο μεγάλο

Η τίγρης είναι το πιο μεγαλόσωμο από τα αιλουροειδή ζώα, αφού ζυγίζει 225 έως 275 κιλά. Ζει κυρίως στην Ασία, στην Κίνα και την Ινδία. Έχει το χαρακτηριστικό κιτρινοκόκκινο τρίχωμα με τις σκουρόχρωμες ραβδώσεις που τη βοηθάει να καμουφλάρεται εύκολα και να επιτίθεται αιφνιδιαστικά. Τρέφεται με ελάφια, αντιλόπες, βουβάλια, αγριογούρουνα, ενώ όταν πεινάει πολύ κυνηγάει ακόμη και μαϊμούδες, ερπετά, βατράχια, χελώνες ή μέχρι και ψάρια. Ο τρόπος που επιτίθεται στη λεία της έχει μεγάλο ενδιαφέρον: με γρήγορα πηδήματα ορμάει στο θύμα της, τσακίζει τη σπονδυλική του στήλη και το σκοτώνει.

Δόντια μαχαίρια και αθόρυβα πόδια

Η οδοντοστοιχία των αιλουροειδών αποτελείται από τριάντα δόντια με χαρακτηριστικά μεγάλους και μυτερούς τους κυνόδοντες.Τα πέλματα των ποδιών τους είναι πολύ μαλακά και είναι σκεπασμένα με ειδικά μαξιλαράκια, γι’ αυτό, όταν περπατούν τα αιλουροειδή, δεν κάνουν καθόλου θόρυβο.