Παιδική Παχυσαρκία. Αντιμετώπιση και Πρόληψη

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που ανθεί στη Χώρα μας. Που οφείλεται και πως μπορούμε εμείς ως γονείς να λάβουμε τα μέτρα μας για την καταπολέμησή της;

Παιδική Παχυσαρκία. Αντιμετώπιση και Πρόληψη

Που οφέιλεται;

Οι ρυθμοί ζωής του σύγχρονου Έλληνα, οδηγούν στο να μένουν πολλές ώρες τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι και το 77% αυτών να μην τρώει σχεδόν ποτέ μαζί με τους γονείς του, με αποτέλεσμα τα παιδιά να τρώνε ότι θέλουν. Το σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό απουσιάζει από τα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε και τις αυξημένες ώρες που περνάει το παιδί μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, με αποτέλεσμα τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα.

Ποια είναι τα κυριότερα διατροφικά σφάλματα των παιδιών,
τα οποία έχουν συμβάλλει στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας;

Πρώτα από όλα παραλείπουν σημαντικές ομάδες τροφίμων (π.χ. φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λαδερά, ψάρι), που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, ω3 λιπαρά οξέα), τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στη μείωση των επιπέδων λίπους. Επίσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είναι και η χαμηλή πρόσληψη υγρών και η παράλειψη μικρών και συχνών γευμάτων.

Φρούτα και Λαχανικά

Μία πολύ καλή εναλλακτική για τα φρούτα αποτελούν και οι χυμοί, οι οποίοι χάρη στα φυσικά σάκχαρα και τις βιταμίνες που περιέχουν προσφέρουν άμεση ενέργεια και τόνωση. Επιπλέον, οι χυμοί φρούτων αποτελούν και έναν ιδανικό τρόπο πρόσληψης υγρών που χάνουν τα παιδιά μέσω της εφίδρωσης και της διούρησης.. Όσον αφορά τα λαχανικά καλό είναι να προτείνουμε στα παιδιά ποικιλία αυτών, όπου τα έντονα χρώματα είναι δελεαστικά στα μάτια των μικρών μας φίλων.

Αντί για Γλυκά τι;;;

Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές. Επιλέξτε νέες γλυκές γεύσεις χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά αλλά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά
– Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
– Ζελέ με φρέσκα φρούτα
– Χυμό φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών
– Γιαούρτι με φρούτα, μέλι ή γλυκό κουταλιού
και ξηρούς καρπούς
– Αποξηραμένα φρούτα

Διατροφή και στο Σχολείο 
Το πιο σημαντικό είναι οι γονείς να εφοδιάζουν από το σπίτι τα παιδιά με τα σνακ που θα καταναλώσουν στο σχολείο. Εύκολες επιλογές είναι:
– Χυμός φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών
– 1 κουλούρι με σουσάμι
– 1 τοστ (ψωμί σίκαλης ή ολικής αλέσεως, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα βραστή).

Διατροφικές οδηγίες για την Ανάπτυξη των παιδιών

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσουμε έμφαση στη διατροφή των παιδιών δεδομένου ότι αυτή καθορίζει τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δώσουμε στα ακόλουθα:
– Ποικιλία – μέτρο – ισορροπία: να καταναλώνουν όλα τα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες.
– Καθημερινή πρόσληψη 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών
– Καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων,
λαχανικών, χυμών.
– Καθημερινά πρωινό.
– Να μην παραμένουν νηστικά για πολλές ώρες!
– Καθημερινά να πίνουν 8 ποτήρια υγρών (νερό, χυμό, γάλα)
– Να αποφεύγουν πολύ λιπαρά τρόφιμα

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς?

Οι ίδιοι οι γονείς πρέπει πρώτα να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή εφόσον αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους, οι συνήθειες διατροφής μαθαίνονται από μικρή ηλικία και φυσικά μην ξεχνάτε ότι «Λόγω…διατροφής η υγεία του παιδιού μας μπορεί να γίνει καλύτερη»!!!