Μία πρωτότυπη ιδέα για τα γενέθλια που πλησιάζουν είναι να φτιάξετε μία τούρτα σε σχήμα του αρχικού γράμματος του ονόματος του παιδιού.
Υλικά Συνταγής:
Για το παντεσπάνι:
1½ φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1½ φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα άσπρη αλεσμένη
1¼ φλ. τσαγιού ζάχαρη, 2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
8 αυγά χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
Για την κρέμα:
1/2 λίτρο γάλα
1 κρόκος αυγού, 4 κ.σ. αλεύρι
6 κ.σ. ζάχαρη, 1 βανίλια
Για το σιρόπι:
1¾ ποτήρια νερού ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό
1/2 λεμόνι (χυμός), φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής:
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους, να φουσκώσουν. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, ενώ προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, μπέικιν, βανίλιες και αμύγδαλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ταψάκι 30 εκατοστών. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170οC για περίπου 50΄ με 1 ώρα. Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν είναι ψημένο. Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.
Για την κρέμα:
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ και μετά το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, να δέσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Θέλει περίπου 6΄. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε όλα τα υλικά για 7΄-8΄. Αφήνουμε να κρυώσει.
Στήσιμο:
Κόβουμε το παντεσπάνι στο σχήμα του ονόματος. Στρώνουμε με την κρέμα και στο τέλος τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και μια ξεχωριστή τούρτα γενεθλίων είναι έτοιμη για το πάρτυ.
Γνωρίζατε ότι:
Ένα αυγό έχει την διατροφική αξία δύο λίτρων γάλακτος ή μιάμιση φορά το βάρος του σε κρέας (100 γρ); Επίσης περιέχει πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης πολύ υψηλής ποιότητας, πιο πλήρεις από εκείνες του γάλακτος, πιο θρεπτικές από του κρέατος ή του ψαριού και πιο εύκολα αφομοιώσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όλα αυτά βρίσκονται στο ασπράδι, που αποτελεί το 63% του όλου βάρους του, και στον κρόκο που αντιστοιχεί σε κάτι πάνω από το 27%. Το βάρος του ασπραδιού, δηλαδή, είναι 2,5 φορές το βάρος του κρόκου. Το τσόφλι, αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% του βάρους.