Απόδραση στη Λίμνη Πλαστήρα

Απόδραση στη Λίμνη Πλαστήρα

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Καρδίτσα, το φράγμα που έκοψε τη φόρα του ποταμού Μέγδοβα το 1959 έδωσε άλλη όψη σε μια ήδη πανέμορφη περιοχή.

Aπόδραση στη Λίμνη Πλαστήρα

Διαλέξαμε μερικά ανάμεσα στα αναρίθμητα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει εδώ.

Βουνά με έλατα γύρω από τις όχθες της λίμνης, όμορφα χωριά και πολλές οργανωμένες δραστηριότητες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για μια ολιγοήμεροι απόδραση με τα παιδιά.

Δασικό χωριό

Πρόκειται για έναν οικισμό που βρίσκεται στο δρόμο προς το Καροπλέσι. Τα 20 ξύλινα σπιτάκια του οικισμού βρίσκονται κυριολεκτικά χωμένα στο δάσος. Το φράγμα του Μέγδοβα είναι πολύ κοντά και αξίζει να το επισκεφτείτε. Είναι ένα επιβλητικό τεχνικό έργο που θα εντυπωσιάσει όλους τους μικρούς επισκέπτες της λίμνης. Χωρίς να βγείτε από τον δρόμο σας επισκεφτείτε την Μονή Σάικας, ένα από τα πιο όμορφα παλιά μοναστήρια της περιοχής.

Τι αρέσει στα παιδιά;

Απόδραση σημαίνει να κάνουμε κάτι που δεν το κάνουμε κάθε μέρα. Η φύση εδώ μας προκαλεί να βγούμε από το κατάλυμα μας και να τη χαρούμε.
Μπορείτε να πάτε παρέα με τα παιδιά σας, στο εκπαιδευτικό δάσος που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μπελοκομύτη. Πρόκειται για μια έκταση 5.688 στρεμμάτων η οποία περιλαμβάνει 650 περίπου είδη φυτών. Από αυτά, τα έλατα, οι ορχιδέες και οι βελανιδιές κυριαρχούν, αλλά τα εντυπωσιακά κόκκινα μανιτάρια θα τραβήξουν πιο πολύ την προσοχή των παιδιών. Μεγάλο ενδιαφέρον για μελέτη και παρατήρηση παρουσιάζουν και τα πουλιά του δάσους. Αν θέλετε λοιπόν μπορείτε να πάτε μέχρι το Παρατηρητήριο που βρίσκεται στη θέση « Ζυγογιαννέικα» μεταξύ του φράγματος και της Κοινότητας Μπελοκαμύτη για να παρατηρήσετε τα σπάνια είδη της περιοχής και να απολαύσετε τη μοναδική θέα προς το Θεσσαλικό κάμπο και τα βουνά των Αγράφων.

Ανάλογα με τον καιρό και την όρεξη των παιδιών μπορείτε να κάνετε πολλά «οργανωμένα» σπορ γύρω από τη λίμνη.

Canoe- kayak

Κάντε μια ευχάριστη βόλτα στη Λίμνη. Οι εκπαιδευτές θα σας στείλουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά να έχετε μαζί σας πετσέτα, ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια και ένα μπλουζάκι.

Ορειβασία

Οι πλαγιές των βουνών προσφέρονται για σύντομες και εύκολες διαδρομές. Ο ορειβατικός όμιλος Καρδίτσας δίνει σχετικές πληροφορίες.

Ποδήλατο βουνού

Το ποδήλατο βουνού αποτελεί τη νέα πρόκληση για τους μικρούς και τους μεγάλους επισκέπτες της λίμνης. Στην περιοχή θα βρείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να απολαύσετε τις ατελείωτες διαδρομές στους δρόμους πλάι στη λίμνη, στο δάσος και στο βουνό.

Ιππασία

Οι μικροί επισκέπτες, και όχι μονό, μπορούν να απολαύσουν ένα περίπατο με άλογα στην περιοχή της Λίμνης , στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται προς το Κρυονέρι.

Για μια «χαλαρή» περιήγηση

Αν το αυτοκίνητο σας το επιτρέπει, περιπλανηθείτε στα δάση της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρας ή επιχειρήστε εξορμήσεις προς την Αργιθέα, το Φανάρι και τον Αμάραντο. Συνδυάστε επισκέψεις σε λαογραφικά μουσεία & μοναστήρια, αναβάσεις σε παρατηρητήρια, θαυμάστε αμέτρητα πέτρινα γεφύρια ή περάστε λίγο χρόνο σε κάποιο από τα γραφικά χωριά με τους παραδοσιακούς οικισμούς που βρίσκονται γύρω από τη Λίμνη.