Ψείρες, ο Επικεφαλής Εχθρός των Παιδιών

Κι όμως, εκεί που δεν το περιμέναμε, οι ψείρες μας χτύπησαν την πόρτα… Δεν χρειάζεται πανικός. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορούμε εύκολα και γρήγορα να το αντιμετωπίσουμε, αρκεί να ακολουθήσουμε την σωστή μέθοδο.

Ψείρες ... ο Επικεφαλής Εχθρός των Παιδιών 01

Τι είναι οι Ψείρες

Η ψείρα είναι ένα έντομο με μήκος 3 χιλιοστά, όσο δηλαδή ένας κόκκος σουσαμιού. Τα 6 πόδια της στην άκρη μοιάζουν με αγκίστρι, ώστε να γατζώνεται με αυτά στο στέλεχος της τρίχας, από το οποίο μετά δύσκολα ξεκολλάει. Επίσης και τα αβγά της (κόνιδα), κολλούν στην τρίχα και φεύγουν δύσκολα. Η ψείρα τα αφήνει στο τμήμα της τρίχας που είναι κοντά στο κρανίο. Γεννάει με ρυθμό 7-10 αυγά την ημέρα.
Μία ψείρα ποτέ δεν θα εγκαταλείψει από μόνη της το κεφάλι στο οποίο παρασιτεί, διότι εκεί βρίσκει καταφύγιο, τροφή, ζέστη και υγρασία. Κάθε 3 – 6 ώρες, το έντομο ανακουφίζει την πείνα του με αίμα (όπως τα κουνούπια), γεγονός που ευθύνεται για την φαγούρα που έχουν τα παιδιά στο κεφάλι.

Πως πολλαπλασιάζονται;

Οι ψείρες πολλαπλασιάζονται με αυγά που τα αφήνουν πάνω στις τρίχες (σαν μικρές λευκές σταγονίτσες). Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, που είναι περίπου 40 ημέρες, το θηλυκό γεννά 300 περίπου αυγά.
Τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες με ένα συγκολλητικό υλικό από χιτίνη που εκκρίνεται από επιπρόσθετους βοηθητικούς αδένες του θηλυκού.
Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη είναι πάνω από 31°C, γι αυτό και η ψείρα αφήνει τα αυγά στις τρίχες κοντά στο δέρμα.

Ψείρες ... ο Επικεφαλής Εχθρός των Παιδιών 02

Πως Θεραπεύονται;

Οι ψείρες τρέφονται από το ανθρώπινο αίμα, και δεν εξοντώνονται ούτε ξεκολλούν εύκολα. Το ίδιο ισχύει και για τα αβγά τους, όσο και αν πλύνουμε το κεφάλι μας με τα κλασσικά καθημερινής χρήσης σαμπουάν.
Για να απαλλαγούμε λοιπόν από τις ψείρες πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά σαμπουάν και λοσιόν που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, αρκεί να τηρήσουμε με ακρίβεια τις οδηγίες χρήσης.

Σημαντικά Σημεία

n Οι ψείρες του κεφαλιού προτιμούν τα παιδιά του σχολείου. Είναι ασυνήθιστες σε μωρά.
n Οι ψείρες δεν φαίνονται εύκολα, αλλά μπορούμε
να δούμε τα αβγά κολλημένα στα μαλλιά.
n Λοσιόν ή Σαμπουάν για ψείρες του κεφαλιού
θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με
τις οδηγίες. Ενώ μία εβδομάδα μετά την αγωγή καλό είναι να γίνεται έλεγχος των μαλλιών για να δούμε αν χρειάζεται να την επαναλάβουμε.
n Μπορείτε να βάλετε στα μαλλιά μαλακτικό μαλλιών για να σας διευκολύνει να απομακρύνετε τα αβγά και τις ψείρες με χτένα για τις ψείρες.
n Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να κάνουν προληπτικά τη θεραπεία αν ένα μέλος της έχει ψείρες.
n Δεν πρέπει να μοιραζόμαστε χτένες, βούρτσες, καπέλα και κορδέλες.