Ποιοι Ζουν στους -50°C

Ποιοι Ζουν στους -50°C; Στην ανταρκτική φυσικά δεν μπορεί να ζήσει ο Ανθρωπος, και δεν έχουν ανακαλυφθεί ανθρώπινα ίχνη. Σήμερα πάντως, οι μόνοι κάτοικοί της είναι το προσωπικό των επιστημονικών σταθμών και τα πληρώματα μερικών αλιευτικών ή πλοίων ανεφοδιασμού, που πλέουν στις ακτές. Δεν υπάρχει βλάστηση, παρά μόνο βρύα, λειχήνες, μύκητες και φύκη παρατηρούνται σποραδικά στα περιορισμένα σημεία όπου δεν υπάρχουν πάγοι.

Ποιοι Ζουν στους -50°C

Το Ήξερες ;

Η Ανταρκτική είναι η έκτη ήπειρος της γης και είναι η περιοχή γύρω από το Νότιο Πόλο. Η έκτασή της είναι περίπου 14 εκατ. τετρ. χλμ. Πιστεύεται ότι, στο μακρινό παρελθόν ήταν προέκταση της αμερικανικής ηπείρου.

Ανταρκτική Ποιοι ζουν στους -50ο ;

Εχετε σκεφτεί τι θερμοκρασίες έχει η Ανταρκτική; Στην ψυχρότερη ήπειρο της Γης έχουν σημειωθεί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη με ρεκόρ τους –88,3° C στο σταθμό Βοστόκ, τον Αύγουστο του 1960. Εδώ η διαφορά μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Τι δεν υπάρχει;

Η Ανταρκτική δέχεται λίγο ηλιακό φως. Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, ο ήλιος δεν ανατέλλει. Οι προσπάθειες για την ανακάλυψη της ξεκίνησαν τον 16ο αιώνα. Ο Βρετανός Τζέιμς Κουκ ήταν ο πρώτος που διέσχισε τον ανταρκτικό κύκλο το 1770, προσέγγισε τις ακτές της Ανταρκτικής και κατάλαβε ότι κάτω από τους πάγους που αντίκριζε κρυβόταν μια νέα ήπειρος.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα. Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική έχει φτάσει τα 80 δισ. τόνους την τελευταία 10ετία, απειλώντας τις παράκτιες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη με πρωτόγνωρες πλημμύρες.

Κι όμως υπάρχουν πολλά ζώα.

Ο ζωικός κόσμος εκεί δεν είναι φτωχός, όπως ο φυτικός. Φυσικά στο εσωτερικό της ηπείρου, εφόσον δεν υπάρχει βλάστηση, δεν υπάρχουν ζώα, εκτός από μερικά άπτερα έντομα που είναι ανθεκτικά στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η πονηρή πολική αλεπού

Ζει στο κρύο και είναι άσπρη το χειμώνα και καφέ το καλοκαίρι Έχει μικρά αυτιά, κοντά πόδια και ουρά, γιατί από αυτά τα σημεία χάνει περισσότερη θερμότητα.. Σκάβει τη φωλιά της βαθιά μέσα στο έδαφος, κάτω από το χιόνι, φτιάχνοντας πολλές και πολύπλοκες στοές και τούνελ! Αναπαράγεται μόνο όταν υπάρχει άφθονη τροφή στο περιβάλλον της και γεννάει 6 – 10 μικρά το χρόνο.

Τα κόλπα των πιγκουΐνων

Ο χαριτωμένος πιγκουΐνος είναι το μοναδικό είδος πουλιού που δεν πετάει καθόλου αλλά κολυμπάει πολύ καλά! Οι πιο γνωστές ράτσες αυτών των μεγάλων πουλιών είναι έξι. Ο πιο μεγάλος λέγεται Αυτοκρατορικός και ζει στην Ανταρκτική. Το ύψος του φτάνει το 1,10 μ., ενώ κάνει βουτιές στη θάλασσα μέχρι και σε 530 μέτρα βάθος κρατώντας την αναπνοή του κάτω από το νερό έως και είκοσι λεπτά! Όταν κάνει υπερβολικό κρύο, τα μικρά του αυτοκρατορικού πιγκουΐνου σφιχταγκαλιάζονται σε κλειστό κύκλο, για να ζεσταθούν. Στο κέντρο του κύκλου η θερμοκρασία είναι μέχρι και 10 βαθμούς ψηλότερη από τις άκρες. Οι προνομιούχοι στο κέντρο του κύκλου αλλάζουν τακτικά θέση με αυτούς που είναι πιο έξω.

Το μεγαλύτερο ζώο των πάγων

Η πολική αρκούδα, γνωστή και σαν λευκή αρκούδα, αρκούδα, Είναι ένα από τα δυο μεγαλύτερα είδη σαρκοβόρων του πλανήτη. Έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο περιβάλλον της: η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπους κάτω απ’ αυτή την προστατεύουν από το κρύο, ενώ το άσπρο της τρίχωμα την κάνει δυσδιάκριτη στους εχθρούς. Τρέφεται κυρίως με φώκιες και με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και ψάρια των πόλων.

Φώκιες & μακροβούτια

Μπορεί να είναι κάπως άχαρες όταν κινούνται στη στεριά, είναι όμως πολύ ευκίνητες κάτω από το νερό, όπου κατεβαίνουν σε βάθος μεγαλύτερο των 100 μέτρων. Αν και ζουν ακόμα και στη Μεσόγειο, τα νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής είναι αυτά που τους προσφέρουν την τροφή που επιθυμούν.. Όταν βρίσκονται κάτω από πάγο, οι φώκιες της Ανταρκτικής κάνουν με τα μυτερά τους δόντια τρύπες για να αναπνέουν.

Χιονισμένη κουκουβάγια

Στην κουκουβάγια της Ανταρκτικής, κυριαρχεί το λευκό χρώμα στο σώμα, ενώ τα μάτια της είναι κίτρινα. Τα θηλυκά γεννούν 3-11 αυγά. Έχουν εξαιρετική όραση και ακοή που βοηθά στο να εντοπίζουν τα θηράματά τους με τα αιχμηρά τους νύχια. Αντίθετα με τις συνηθισμένες κουκουβάγιες, αυτές τις Ανταρκτικής κυνηγούν κυρίως την ημέρα.

Λαγός που ξέρει από κρύο

Το μοναδικό και παχύ του τρίχωμα κάνει τον πολικό λαγό να αντέχει στο σκληρό κρύο. Ξεχωρίζει από τους λαγούς και τα κουνέλια που γνωρίζουμε καθώς έχει ψηλότερα πίσω πόδια και μακρύτερα αυτιά. Είναι και εξαιρετικά γρήγορος, καθώς μπορεί να τρέξει με ταχύτητα που φτάνει τα 60 χιλιόμετρα την ώρα. Το καλοκαίρι το χρώμα του τριχώματός του από κάτασπρο γίνεται μπλε – γκρι.