Αντηλιακά &Παιδί

Ο ήλιος είναι το βασικό ζωτικό στοιχείο για τη ζωή και τον πλανήτη μας, όμως έχει και τη σκοτεινή πλευρά του: άμεσες και χρόνιες βλαπτικές επιδράσεις. Οι φαρμακευτικές φωτοδερματοπάθειες, οι μελαγχρωματικές βλάβες (πανάδες) το ηλιακό ερύθημα και το ηλιακό έγκαυμα , περιλαμβάνονται στις άμεσες επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας

Αντηλιακά &Παιδί

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακά (ειδικότερα, αντηλιακά με υψηλούς δείκτες προστασίας) συνηθίζουν να εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο.

Οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούν ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας. Η λανθασμένη αυτή έννοια της ασφάλειας, με επακόλουθο την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, εκμηδενίζει την προστατευτική δράση των αντηλιακών . Τα αντηλιακά προϊόντα είναι μια εξαιρετική βοήθεια , μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Σχετικά με το δείκτη προστασίας : Μετά από 15 -20 λεπτά είναι επαρκής , με τη προϋπόθεση ότι το αντηλιακό χρησιμοποιείται σωστά,σε στεγνό δέρμα, απλώνεται 10-20 λεπτά πριν από κάθε έκθεση στον ήλιο και επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες. Άλλωστε , δείκτης προστασίας 2 σημαίνει ότι διπλασιάζεται ο χρόνος που απαιτεί για να πάθει κάποιος έγκαυμα ,20 ότι εικοσαπλασιάζεται κ.τ.λ

Πως δρουν οι υπεριώδεις ακτίνες?

Τις διακρίνουμε σε UVA και UVB. Οι UVA διεισδύουν στην επιδερμίδα και είναι υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό , για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Οι UVB  ευθύνονται για τα εγκαύματα και φιλτράρονται εν μέρει από τα σύννεφα , ενώ οι UVA διαπερνούν τα σύννεφα , ακόμα και τα τζάμια.

Η ένταση των ακτίνων UVB ποικίλει ανάλογα με την ένταση του ήλιου , ενώ η ένταση των uva παραμένει περισσότερο ομοιογενής σε όλη τη διάρκεια του έτους.

UVA :

συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος
συντελούν στην εμφάνιση σκούρων κηλίδων
επιτίθενται στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη των κυττάρων

UVB:

προκαλούν το ερύθημα (κοκκίνισμα) και το μαύρισμα
ενεργοποιούν την παραγωγή της μελανίνης
ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνων του δέρματος