Συνέντευξη με τον Γιώργο Θεοφάνους

Είναι από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους μουσικοσυνθέτες, ενώ έχει γράψει δεκάδες επιτυχίες που τραγούδησαν μεγάλοι τραγουδιστές. Ο  Γιώργο Θεοφάνους  μας φιλοξένησε στον ” Μουσικό Εργαστηράκι” και μας μίλησε για όλα.

Συνέντευξη με τον Γιώργο Θεοφάνους

Σε ποια ηλικία και με ποια αφορμή αρχίσατε να ασχολείστε με τη μουσική;

Άρχισα πολύ μικρός, στα πέντε μου χρόνια. Δεν θυμάμια την αφορμή αλλά η αιτία είναι πως η μουσική με έκανε να νιώθω πάρα πολύ όμορφα. Μου έδινε χρώματα και ήχους… κι έτσι με έφερνε όλο και πιο κοντά της.

Ποια θεωρείται την μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας σας μέχρι σήμερα;

Δεν στέκομαι στις διακρίσεις με την έννοια του βραβείου. Έκανα μια τεράστια έρευνα με ανθρώπους των γραμμάτων της Κύπρου και μάζεψα ποιήματα 28 αιώνων.Από τα πέντε χιλιάδες ποιήματα επέλεξε τα 40, τους έβαλα μουσική και τα έκανα μια παράσταση, παρουσιάζοντας το πέρσι στην “Πράσινη Γραμμή” στην Λευκωσία. Στην συνέχεια έφερα την ίδια παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με 250 άτομα πάνω στην σκηνή. Αυτή ήταν μία πραγματική διάκριση για μένα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το “Μουσικό Εργαστηράκι” Πως προέκυψε η ιδέα;

Προέκυψε από τα παιδιά μου. Θέλησα πολλές φορές να τους δείξω την αγάπη που έχω για όλες τις τέχνες. Έτσι έφτιαξα αυτό το χώρο στην Γλυφάδα που έχει να κάνει με την μουσική μέσα από τα εικαστικά, την γιόγκα, τα κομπιούτερς και το θέατρο.Όλοι οι καθηγητές μας είναι εξειδικευμένοι πάνω στη Μουσική Παιδεία.

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θα σας έλεγε πως θέλει να γίνει επαγγελματίας μουσικός;

Ανάλογα την ηλικία του. Αν ήταν παιδί του δημοτικού, και είχε όρεξη για μελέτη θα πρότεινα να βρει έναν πολύ καλό δάσκαλο και να ακολουθήσει την μουσική. Μόνο όμως αν το θέλει πραγματικά. Σε πιο μεγάλη ηλικία, στο γυμνάσιο ή στο λύκειο δυσκολεύουν  περισσότερο τα πράγματα, καθώς τα μαθήματα είναι πολλά και ο χρόνος για την μουσική, περιορισμένος.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους γονείς για την σχέση : παιδιού -μουσικής;

Να δώσουν τα ερεθίσματα και να μην υπάρχουν στερεότυπα. Τα παιδιά πρέπει να ακούν όλα τα είδη μουσικής, ελληνική ξένη και κλασική.

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά  σας; 

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό,όλο τον χρόνο που αφιέρωνα στα παιδιά μου τον αφιερώνω στο “Εργαστηρακι” … Ευτυχώς τα παιδιά μου με το που τελειώνουν το σχολείο έρχονται εδώ και έτσι συνεχίζουμε να είμαστε μαζί.

Πως ονειρεύεστε να δείτε τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν;

Όπως κάθε γονέας … να είναι υγιή και ευτυχισμένα. Και φυσικά να ασχοληθούν με αυτό που πραγματικά τους ευχαριστεί, όπως έκανα και εγώ.

Αν ασκούσατε κάποιο άλλο επάγγελμα ,ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν έχω σκεφτεί τον εαυτό μου να κάνει κάτι διαφορετικό … μου αρέσει γενικότερα το γράψιμο. Γράφω και παραμύθια, έχω γράψει και ένα βιβλίο. Αν δεν έγραφα μουσική, πάλι κάτι θα έγραφα.

Πείτε μας λίγα λόγια και για το βιβλίο που έχετε γράψει…

Είναι ένα “δύσκολο βιβλίο”… Ο ” Αιώνος Δείπνος”, είναι ένα μυθιστόρημα με πέντε φανταστικούς  ήρωες, αλλά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Χάρηκα πολύ που κατάφερα να το εκδώσω .

Τι μουσική ακούτε όταν είστε μόνος;

Δεν ακούω μουσική για ευχαρίστηση όπως εσείς…Όταν ακούω μουσική έχω ένα “κριτικό αυτί”… προσπαθώ να κάνω διάκριση ανάμεσα στους ήχους και στην αρμονία. Στο αυτοκίνητο πολλές φορές προτιμώ να μην ακούω τίποτα, γιατί αποσυντονίζομαι.

Από τι εμπνέεστε για να γράψετε τους στίχους ενός τραγουδιού ;

Μπορεί να βλέπω μια ταινία στην τηλεόραση ή να παρακολουθώ μία θεατρική παράσταση και να πιαστώ από μία και μόνο λέξη. Από τη λέξη φτιάχνω μια φράση και από τη φράση ολόκληρο τραγούδι.

Ξέρουμε πως η επιλογή θα είναι δύσκολη, όμως θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι το πιο αγαπημένο τραγούδι σας, από όσα έχετε γράψει;

Δεν είναι δύσκολη αυτή η επιλογή. Αν μπει κάποιος στην ιστοσελίδα μας (www.mousikoergastiraki.gr) θα ακούσει ένα τραγούδι που έγραψα το 2003, λέγεται”Τραγούδι στα παιδιά῾ Αυτό είναι το αγαπημένο μου.

Ποιος από τους καλλιτέχνες που έχετε συνεργαστεί έχει την πρώτη θέση στην καρδιά σας; 

Αδιαμφισβήτητα η Μαρινέλα. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μιλάω πάρα πολύ συχνά, την έχω σαν μάνα μου και χαίρομαι για όλες τις συνεργασίες που έχουμε κάνει.

Έχετε χόμπι και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Δεν έχω χόμπι όπως ο αθλητισμός … βλέπω σαν χόμπι πολλά πράγματα που κάνω πάνω στην μουσική. Μου είναι το ίδιο ευχάριστα σα να έλεγα “θα πάω τώρα για τένις.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ταξιδιωτικός προορισμός;

Νομίζω ένα μέρος που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι τα Ιεροσόλυμα. Εκεί ολοκλήρωσα και το βιβλίο μου.

Αν είχατε την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε μια ευχή, ποια θα ήταν αυτή ;

Θα ήθελα να πήγαινα μπροστά το χρόνο και να έβλεπα πως θα είμαι παππούς και πόσα εγγόνια θα έχω. Θα ήθελα να τους μαθαίνω πολλά πράγματα και κυρίως μουσική. Αυτό θα ήθελα να κάνω … ένα ταξίδι στο μέλλον.