ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ …Η Κυρία του Παιδικού Θεάτρου

Η κα Κάρμεν Ρουγγέρη μας μιλάει για το παιδικό θέατρο, τι κέρδισε με την ενασχόλησή της με αυτό και τι θα πρέπει να κερδίζουν και οι μικροί θεατές, τα παιδιά κάθε ηλικίας από κάθε θεατρική παράσταση…

kidsfun.gr-photo-synentefxeis- karmen rouggerh - paidiko theatro

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που από τη μια η μεγάλη αγάπη που έχω στα παιδιά όλου του κόσμου και από την άλλη η τύχη, με έσπρωξαν ώστε να ασχοληθώ με το Θέατρο για Παιδιά.

Πολλοί μου λένε ότι θυσίασα την δική μου καριέρα με το να ασχολούμαι από το πρωί ως το βράδυ με τα παιδιά. Δεν θεωρώ ότι θυσιάστηκα, αντίθετα κέρδισα τόσα πολλά, έμαθα τόσα πράγματα, ανακάλυψα έναν εαυτό που δεν ήξερα. Ύστερα παίρνω και δίνω τόση αγάπη με το να είμαι σε όλες τις παραστάσεις μας παρούσα ….Μόνο οι αγκαλιές που παίρνω μου αρκούν. Φεύγω πετώντας σχεδόν μετά από κάθε παράστασή μας …

Πολλές φορές αναρωτιούνται -κυρίως συνάδελφοι -τι κάνω και οι παραστάσεις μας έχουν κόσμο . Η λέξη Σεβασμός νομίζω είναι η λέξη που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά . Ύστερα αυτό που πρέπει να έχει πάντα στο νου του κάποιος που ασχολείται με αυτό το είδος θεάτρου είναι τα λόγια του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη Κωνσταντίν Στανισλαύκη “Στο θέατρο για παιδιά οι ηθοποιοί πρέπει να παίζουν όπως και στο θέατρο για μεγάλους! Με μια διαφορά: πρέπει να παίζουν λίγο καλύτερα!!! “Αν αυτό το μεταφέρεις σε όλους τους τομείς … Αν δηλαδή το κείμενο, τα σκηνικά και τα κοστούμια, το φροντιστηριακό υλικό, η μουσική, ο χορός είναι πολύ πιο φροντισμένα από το αν ήταν σε μια παράσταση που απευθύνεται στους μεγάλους τότε … θα έχεις και επιτυχία . Ύστερα κάτι άλλο στο οποίο πρέπει να δίνει κανείς σημασία ,είναι να μην υποτιμάς την νοημοσύνη του Παιδιού .Οταν ετοιμάζουμε μια παράσταση οι συνεργάτες μου και εγώ αυτό το κοιτάζουμε πάρα πολύ.

Μεγάλη ευθύνη έχουμε Όσοι ασχολούμεθα με το Θέατρο για Παιδιά …γιατί εμείς θα διαμορφώσουμε τους αυριανούς θεατές ..και πρέπει να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο γιατί από το Θέατρο έχουν να κερδίσουν! Το Θέατρο είναι, ή μάλλον πρέπει να είναι Πηγή Γνώσης !!!

Αν λοιπόν το Θέατρο γενικά , είναι κάτι πολύ σημαντικό για την κουλτούρα ενός ανθρώπου το Θέατρο για Παιδιά είναι σημαντικότερο γιατί μπορεί να προσφέρει μέσα από έναν μαγικό κόσμο :εικόνες! ακούσματα! μηνύματα …νοήματα! που το παιδί θα πάρει μαζί του φεύγοντας ..και σίγουρα κάτι θα αφήσουν στην ψυχούλα του. Με άλλα λόγια το θέατρο μπορεί να είναι –Το Σχολείο της Ζωής– Ένα σχολείο που μπορεί να διδάξει και να μιλήσει με εύληπτο τρόπο για τις αξίες της ζωής .

kidsfun.gr-photo-synentefxh -karmen rouggerh - paidiko theatro

Μέσα από την ενασχόλησή μου αυτή λοιπόν νοιώθω ότι με τις παραστάσεις μας … Σαν να ποτίζουμε δεντράκια που θα θεριέψουν και θα γίνουν μια μέρα περήφανα και στέρεα ριζωμένα δέντρα. Κατασταλαγμένα άτομα . Άτομα που μέσα από το θέατρο θα μάθουν τι τους επιφυλάσει η ζωή και πώς να την αντιμετωπίσουν….

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Δουλεύοντας τώρα την ΟΔΥΣΣΕΙΑ για άλλη μια φορά και ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ για πρώτη φορά – είμαστε όλοι – οι συνεργάτες μου κι εγώ, ενθουσιασμένοι γιατί τα έργα αυτά έχουν τόσους κρυμμένους θησαυρούς που σίγουρα τα παιδιά φεύγοντας θα έχουν γίνει πολύ πιο πλούσια.