Κατασκευή Κούκλα από Πανί

Για τις ελεύθερες ώρες σας, φτιάξτε μία κούκλα από πανί, όπως ήταν οι κούκλες που έπαιζαν τα κοριτσάκια τη περίοδο του 1940.

Κατασκευή Κούκλα από Πανί

Υλικά Κατασκευής
Ύφασμα (για το σώμα)
Κομμάτια από ύφασμα (για τα ρούχα)
Λίγο μαλλί πλεξίματος
Βαμβάκι
Χαρτί, ψαλίδι
Κλωστή, βελόνα, κουμπιά

Στάδια Κατασκευής
Σχεδιάστε το σώμα της κούκλας σ’ ένα φύλλο χαρτί. Φτιάξτε το λίγο μεγαλύτερο από αυτό που θέλετε. Κόψτε το περίγραμμα και ξεπατικώστε το σε δύο ίδια κομμάτια ύφασμα. Ενώστε τα δύο κομμάτια ράβοντας τα προσεκτικά γύρω-γύρω και πριν ολοκληρώσετε γυρίστε το μέσα έξω, ώστε να μην φαίνονται οι ραφές και γεμίστε με βαμβάκι. Βάλτε κουμπιά ή κεντήστε με χρωματιστές κλωστές το στόμα και τα μάτια, ένα παλιό κουβάρι για πλέξιμο είναι ότι πρέπει για τα μαλλιά της κούκλας. Για να την ντύσεις διάλεξε φωτεινά, χρωματιστά υφάσματα και η κούκλα σου είναι έτοιμη!

Γνωρίζατε ότι:
Κάθε υλικό που έβρισκαν τα παιδιά τη περίοδο του 1940, εύκολα μεταμορφωνόταν σε παιχνίδι; Τότε, δεν υπήρχαν τα μεγάλα και πλούσια μαγαζιά με τα πολλά και διαφορετικά παιχνίδια. Υπήρχαν όμως ιδέες και φαντασία. Έφτιαχναν τόπι από πανιά και πρόχειρα κουρέλια που τύλιγαν σε μπάλες και έπαιζαν. Το στεφάνι από τα κρασοβάρελα γινόταν τσέρκι – μια ρόδα δηλαδή που με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου «μπαστουνιού» κυλούσε στις κατηφόρες. Δύο ξύλινες σανίδες και δύο μικρές ρόδες ήταν αρκετά για ένα αυτοσχέδιο πατίνι. Μην ξεχάσουμε και την σφεντόνα που έκανε τις μαμάδες να φωνάζουν όπως και σήμερα.