Αθλήματα για Παιδιά – Τένις

Ένα άθλημα που έχει τις ρίζες του μεσαίωνα κι όμως εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια, ακόμη και σήμερα.

Αθλήματα για Παιδιά- Τένις

Το τένις, με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα, άρχισε να παίζεται από την έβδομη δεκαετία του περασμένου αιώνα. Οι πρώτοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο το 1877 και το 1895 ιδρύθηκε και στη Ελλάδα ο Όμιλο; Αθηνών. Το άθλημα εξαπλώθηκε γρήγορα και απέκτησε πολλούς φίλους, μικρούς μεγάλους, σε όλο τον κόσμο.
Για τους μικρούς φίλους του αθλήματος, δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην οποία μπορούν να ξεκινήσουν το τένις. Η καλύτερη στιγμή για να αρχίσουν είναι όταν είναι αυτά έτοιμα. Μερικά παιδιά είναι ήδη έτοιμα στα τέσσερα τους χρόνια και ξεκινούν παίζοντας μίνι τένις, για το οποίο χρησιμοποιούνται μίνι ρακέτες, μαλακά μπαλάκια και μίνι φιλέ, όλα προσαρμοσμένα στις διαστάσεις των παιδιών, ακόμα και το γήπεδο.
Το τένις φαίνεται απλό παιχνίδι. Το μονό που χρειάζεται είναι ένα γήπεδο, μια ρακέτα , ένα μπαλάκι και αντίπαλο. Τα πράγματα όμως, δεν είναι καθόλου έτσι. Όχι, δηλαδή, πώς είναι δύσκολο, απλά χρειάζεται υπομονή και χρόνος για να μάθει κάποιος. Ειδικά για τα παιδιά, ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσουν να παίζοντας παιχνίδια με τη μπάλα και παιχνίδια συγχρονισμού ματιού- χεριού, ώστε να αναπτύξουν τη κατάλληλη δεξιοτεχνία διασκεδάζοντας.

Γήπεδα: Το γήπεδο του τένις έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου και ορίζεται στη μέση από ένα δίχτυ κρεμασμένο σε σχοινί ή μεταλλικό σύρμα, στηριγμένο σε δυο πασσάλους.

Εξαρτήματα: Τα βασικά και απαραίτητα εξαρτήματα για να παίξει κανείς τένις είναι η ρακέτα και η μπάλα. .Η ρακέτα είναι το βασικό όργανο του αθλήματος , έχει μακριά ιστορία και ραγδαία εξέλιξη. Πριν από μερικά χρονιά οι ρακέτες ήταν υπερβολικά βαριές, λόγω της ξύλινης κατασκευή τους. Σήμερα, έχουν γίνει πολύ ελαφρύτερες και πιο ανθεκτικές, λόγω της σύνθεσης τους. Τα είδη καθορίζονται ανάλογα από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες (αλουμίνιο, γραφίτης, τιτάνιο, fiberglass), το βάρος και το σχήμα τους , ώστε για κάθε παίχτη να υπάρχει η κατάλληλη.
Η μπάλα, έχει συνήθως κίτρινη εξωτερική επιφάνεια.

Πως παίζεται το τένις;

Παιχνίδι: Πριν τη έναρξη του αγώνα επιλέγεται η πλευρά στην οποία παίζει ο κάθε παίκτης και ποιος θα κάνει το πρώτο σερβίς, με κλήρωση. Το σερβίς είναι το πρώτο χτύπημα για να ξεκινήσει ο αγώνας, στο οποίο οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτυού. Ο παίχτης που έχει τη μπάλα την πετάει με το χέρι του στον αέρα και, πριν αυτή αγγίξει το έδαφος τη χτυπάει με τη ρακέτα του. Ο αγώνας ξεκινά! Το παιχνίδι αποτελείται, συνήθως από 3 νικηφόρα σετ για τους άνδρες και 2 για τις γυναίκες. Κάθε σετ περιλαμβάνει 6 νικηφόρα γκειμς, που ολοκληρώνονται μόλις κάποιος παίκτης κερδίσει 4 τουλάχιστον πόντους( μέτριουνται 15, 30, 40, γκειμ), με το λιγότερο 2 πόντους διαφορά από τον αντίπαλο του.
Βέβαια, οι κανόνες του τένις είναι πολύ περισσότεροι από τον απλό διαχωρισμό σε σετ και γκειμς και οι πόντοι τους οποίους κερδίζουν οι παίκτες μετρούνται με δικούς τους κανόνες. Όσο για τον τρόπο που παίζουν οι παίκτες… υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά χτυπήματα και στάσεις που για να μάθετε δεν έχετε παρά να πάρετε μια ρακέτα και μπαλάκι και να ξεκινήσετε αμέσως την προπόνηση.