Πώς αντιμετωπίζουμε μια έκρηξη θυμού σε δημόσιο χώρο;

Οι εκρήξεις θυμού είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, ιδίως στη νηπιακή ηλικία κατά την οποία τα παιδιά δεν μπορούν ακόμη να εκφράσουν ξεκάθαρα τις ανάγκες και τα συναισθήματα τους και να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους

kidsfun.gr-photo- goneis - ekrhxh thymou se dhmosio xwro

Ασφαλώς, μια έκρηξη θυμού που συνοδεύεται από κλάματα, φωνές, ουρλιαχτά και χτυπήματα μπορεί να δημιουργήσει αρκετό στρες στους γονείς και ιδίως εφόσον συμβεί σε δημόσιο χώρο με πολλούς παρατηρητές. Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Βρείτε ένα ήσυχο σημείο

Προσπαθήστε να απομακρύνετε το παιδί από τα πολλά ερεθίσματα και βάλτε το σε μια ήσυχη γωνία μέχρι να ηρεμήσει. Βάλτε τα χέρια σας μπροστά του (χωρίς να το κρατάτε με τη βία) ώστε να μην μπορεί να φύγει αλλά ούτε και να χτυπήσει εσάς ή τον εαυτό του. Έτσι, απομακρύνετε επίσης το παιδί από το κέντρο της προσοχής επομένως και εσείς θα νιώσετε καλύτερα αλλά και το παιδί θα χάσει το πλεονέκτημα του να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας

Όσο δύσκολο κι αν είναι προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι. Το να αρχίσετε κι εσείς να φωνάζετε ή να συμπεριφέρεστε βίαια στο παιδί θα έχει ως αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η κρίση και να κρατήσει περισσότερο.

Μιλήστε στο παιδί καθαρά, ήρεμα και αποφασιστικά λέγοντας «Βλέπω ότι είσαι πολύ ταραγμένος/η. Όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε όταν φέρεσαι έτσι. Μόλις ηρεμήσεις μπορούμε να το συζητήσουμε». Με αυτόν τον τρόπο δίνετε στο παιδί το κίνητρο να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του.

Σταδιακά, προσπαθήστε να προειδοποιείτε το παιδί για τις συνέπειες της συμπεριφοράς του πριν κλιμακωθεί η κρίση. Αν για παράδειγμα αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί αρχίζει να γκρινιάζει και να θυμώνει θυμίστε του ότι αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι θα πρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι ή να χάσει κάτι που του αρέσει.

Προσπαθήστε να καταλάβετε τι ενοχλεί το παιδί και δώστε του κάποια εναλλακτική αν αυτό είναι εφικτό.

Συζητήστε

Αφού ηρεμήσει το παιδί συζητήστε αυτό που συνέβη. Βοηθήστε το να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του και εξηγήστε τους λόγους που του ζητάτε ή του απαγορεύετε κάτι. Καθησυχάστε το παιδί αλλά χωρίς υπερβολικές εκδηλώσεις τρυφερότητας που τείνουν να ενισχύουν την εμφάνιση των κρίσεων ως μέσο για να αποκτά το παιδί χάδια και ενδιαφέρον.

Πολεμήστε τις ενοχές σας

Συχνά οι γονείς νιώθουν ενοχές μπροστά στην τόσο έντονη συμπεριφορά του παιδιού φοβούμενοι την κριτική των άλλων και θεωρώντας αυτές τις εκρήξεις σαν ένδειξη ότι δεν ανατρέφουν σωστά το παιδί- δεν είναι καλοί γονείς. Αυτό οδηγεί σε συναισθήματα άγχους και οι γονείς έχουν την τάση να υποχωρούν απέναντι στα αιτήματα του παιδιού ώστε να σταματήσει η κρίση.

Δυστυχώς, μια τέτοια αντιμετώπιση αναπόφευκτα ενισχύει αυτού του είδους τη συμπεριφορά εφόσον το παιδί μαθαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχει αυτό που θέλει. Θυμηθείτε ότι οι εκρήξεις θυμού είναι συνηθισμένες και δείτε τις σαν μια καλή ευκαιρία να διδάξετε το παιδί σας να ελέγχει τα συναισθήματα του και να αποδέχεται τα όρια που θέτετε. Άλλωστε, με την πάροδο του χρόνου αυτές οι κρίσεις μειώνονται σε συχνότητα αφού τα παιδιά γίνονται ολοένα πιο ικανά στο να εκφράζουν αυτό που τους συμβαίνει και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους.

Κέλλη Σπυριδάκη MSc
Παιδοψυχολόγος
www.kellyspyridaki.gr
kellyspyridaki@gmail.com