Παιδί και Κατασκήνωση

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Τα σχολεία σταματούν και οι μαθητές ξεφεύγουν από την καθημερινότητα αφού έχουν περισσότερο χρόνο για παιχνίδι, αθλητισμό, διασκέδαση και ξεκούραση. Οι παιδικές κατασκηνώσεις τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μία λύση για τους εργαζόμενους γονείς και έναν αγαπημένο προορισμό για τα παιδιά.

Παιδί και Κατασκήνωση

Νέες φιλίες

Η κατασκήνωση είναι ένα μέρος όπου συναντιούνται εκατοντάδες παιδιά. Παιδιά που έχουν διαφορετική ηλικία, διαφορετικά ενδιαφέροντα, ιδανικό περιβάλλον δηλαδή για νέες παρέες, νέες φιλίες και καινούργια παιχνίδια.

Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός;

Σκοπός κάθε κατασκήνωσης είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του παιδιού, η ευχάριστη διαμονή του με πολλές ικανοποιήσεις στις ψυχικές και σωματικές του ανάγκες και βέβαια παιχνίδι, αθλητισμός και ψυχαγωγία

Κοντά στη φύση

Οι περισσότερες παιδικές εξοχές βρίσκονται «μέσα στον καθαρό αέρα» και σ’ ένα πραγματικά φυσικό περιβάλλον έτσι ώστε τα παιδιά να χαίρονται τη διαμονή τους στην φύση για όσο καιρό παραμείνουν εκεί

Τι προσφέρει μία κατασκήνωση;

Η κατασκήνωση προσφέρει στα παιδιά μοναδικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και αρχή της ανάπτυξης της ανεξαρτησίας τους, μιας και πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς την προστατευτική παρουσία των γονιών.

Πώς ξεκίνησαν οι κατασκηνώσεις;

Η πρώτη κατασκήνωση σ’ όλο τον κόσμο δημιουργήθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας, το 1876, από τον κληρικό Βάλτερ Μπριόν και αποτελούταν από εξηνταοκτώ (68) φτωχά παιδιά.
Στην Ελλάδα η πρώτη κατασκήνωση ιδρύθηκε το 1911 στη Βουλιαγμένη από το Σύλλογο Προστασίας Παιδιών. Διευθυντής στην κατασκήνωση αυτή ήταν ο ιδρυτής του προσκοπισμού στην Ελλάδα και γυμναστής Αθανάσιος Λευκαδίτης

Αμέτρητα οφέλη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πείσουμε το παιδί μας να περάσει μερικές μέρες σε μία κατασκήνωση που σίγουρα θα τους θυμάται με χαρά.

• Κοινωνικοποίηση:
Κανείς δε νιώθει μόνος στην κατασκήνωση. Είναι βέβαιο ότι το παιδί κάνει πολλούς καινούριους φίλους και αρκετούς από αυτούς θα τους βάλει στην καρδιά του.
• Αυτογνωσία:
Τα παιδιά ανακαλύπτουν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους, συνειδητοποιούν όσα γνωρίζουν αλλά και όσα δεν ξέρουν ακόμη, διορθώνουν λάθη και συμπεριφορές, και ανακαλύπτουν δεξιότητες που διαθέτουν.
• Αυτοεξυπηρέτηση:
Το παιδί που δεν πλένει τα δόντια του, δεν κάνει ντους αν δεν επιμείνουμε εμείς, δεν τρώει όλα τα φαγητά, θα μάθει να λειτουργεί χωρίς εμάς στην κατασκήνωση.
• Ελευθερία:
Το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί ελεύθερα αλλά και να σέβεται την ελευθερία του άλλου. Επιπλέον, συμμετέχει, παίρνει πρωτοβουλίες, λέει τη γνώμη του, δημιουργεί, μαθαίνει να μην έχει παραξενιές, μιλά ευγενικά, δείχνει υπομονή και είναι εξαιρετικά ικανοποιημένο.
• Διασκέδαση:
Από το πρωινό ξύπνημα μέχρι την «καληνύχτα» τίποτα δεν είναι ίδιο στην κατασκήνωση. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που στόχο έχουν -τι άλλο- τη διασκέδαση.

Για να θεωρηθεί μία κατασκήνωση
«πετυχημένη» θα πρέπει οι κατασκηνωτές, να φεύγουν στο τέλος κάθε περιόδου
και να θέλουν να έρθουν και του χρόνου «στο χώρο αυτό»

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Αφού ενημερωθούμε από το έντυπο υλικό και τις αντίστοιχες ιστοσελίδες, θα πρέπει να επισκεφτούμε μαζί με τα παιδιά τις υποψήφιες κατασκηνώσεις για να δούμε οι ίδιοι αν αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις. Καλό θα ήταν να επισκεφτούμε πάνω από 2 για να έχουμε τη δυνατότητα επιλογής. Πρέπει να φροντίσουμε να διαπιστώσουμε από κοντά την υποδομή, τις εγκαταστάσεις αλλά και την ασφάλεια που παρέχουν οι κατασκηνώσεις στα παιδιά μας.