Η τηλεόραση τις τελευταίες δεκαετίες έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Μικροί και μεγάλοι περνάμε έστω και λίγα λεπτά της ημέρας μας, μπροστά στην μικρή οθόνη. Μήπως όμως μερικές φορές το παρακάνουμε; Η Τηλεόραση τελικά είναι Φίλος ή Εχθρός του Παιδιού;
Χαζοκούτι ή παντογνώστης λοιπόν;
Ένας εν δυνάμει παντογνώστης από τον οποίο μπορούμε να μαθαίνουμε τα πάντα απ’ όλο τον κόσμο άμεσα και γρήγορα. Άλλωστε, ποιος από εμάς δεν έχει μάθει μέσα από την οθόνη μιας τηλεόρασης; Παντογνώστης που εύκολα γίνεται χαζοκούτι όμως όταν το τηλεκοντρόλ γίνεται προέκταση του χεριού μας και κάνουμε εξάσκηση στο ζάπινγκ χωρίς επιλογές και κρίση. Άλλωστε, ο κόσμος όλος μοιάζει με μια γειτονιά που καλό είναι να μαθαίνουμε γι’ αυτή και όχι να την χαζεύουμε.
Αποξένωση ή παρέα;
Από εσάς εξαρτάται το αν η τηλεόραση θα αποξενώσει την οικογένειά σας ή θα τη φέρει πιο κοντά, το αν μπροστά της θα τελειώνουν ή θα αρχίζουν οι συζητήσεις. Αρκεί να μη ζείτε τη ζωή σας γύρω της, αλλά να την κάνετε ευχάριστο και χρήσιμο μέρος της ζωής σας.
Θύματα της μόδας ή τέλεια ενημερωμένοι;
«Μαμά, θέλω να μου πάρεις αυτό που είδα στην τηλεόραση». Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει όλοι από τα παιδιά μας; Πόσες φορές δεν μας περιγράφουν πράγματα σαν να είναι εμπειρίες τους, ενώ τα έχουν δει στην τηλεόραση; Από την άλλη, όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ενημερωμένα για το τι τρέχει στον κόσμο, κάτι που συνήθως γίνεται μέσω της τηλεόρασης. Από εκεί και πέρα, εσείς οφείλετε να τους εξηγήσετε του παιδιού τι είναι αληθινό και εφικτό και να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και να μη γίνονται «θύματα» όσων βλέπουν.