Φαντάσου ότι περνάς μια ημέρα παρατηρώντας από κοντά τη ζωή μιας οικογένειας λιονταριών. Που ζουν; Γιατί λέγονται βασιλιάδες της ζούγκλας και τι είναι η «μερίδα του λέοντος»;
Η πρώτη επαφή
Βρίσκεσαι κάπου στα δάση και τις σαβάνες της Αφρικής ή στις Ινδίες. Τα ελευθέρα λιοντάρια ζουν έως και 16 χρόνια σε αυτές τις περιοχές. Κάποτε πριν από 2.000 χρονιά θα μπορούσες να τα συναντήσεις ακόμα και στη Ελλάδα. Ίσως θυμάσαι ότι ο Ηρακλής είχε σκοτώσει το τρομερό λιοντάρι της Νεμέας…
Διακρίνεις από μακριά μια οκταμελή οικογένεια. Βλέπεις τις τρεις λέαινες να παίζουν με τα 4 μικρά τους ή να κοιμούνται. Τα λιοντάρια αγαπούν πολύ την τεμπελιά. Ξεκουράζονται έως και 20 ώρες την ημέρα. Είναι μεγάλα ζώα : το μήκος τους φτάνει τα 190 εκατοστά και το βάρος τους τα 150 κιλά. Τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα και ζυγίζουν έως 220 κιλά. Θα αναγνωρίσεις τα λιονταράκια από τις βούλες τους που εξαφανίζονται όταν μεγαλώσουν, τις λέαινες από το έντονο κίτρινο τρίχωμα τους και τα αρσενικά από την εντυπωσιακή τους χαίτη.
Ο προστάτης της οικογένειας
Η πλούσια χαίτη του αρσενικού μοιάζει με στέμμα γι’ αυτό και τον λέμε βασιλιά των ζώων. Όσο μεγαλώνει το λιοντάρι μακραίνουν και σκουραίνουν τα μαλλιά του. Έτσι φαίνεται μεγάλος και ανίκητος αντίπαλος.
Είναι απομακρυσμένος από τα θηλυκά. Τον παρατηρείς να περιπολεί σε μια μεγάλη έκταση και να βρυχάται για να τρομάξει όποιον απειλεί τη φαμίλια του. Κανένα ζώο δεν βρυχάται τόσο δυνατά όσο αυτός. Κανένας βασιλιάς δε διαφεντεύει για μικρότερο χρονικό διατιμά, 2-3 το πολύ χρόνια…
Ο βασιλιάς περπατά περήφανα στα σύνορα της επικράτειας του. Πιστεύει πως η μυρωδιά των ούρων του και η όψη του θα τρομάξουν τους εισβολείς. Ξάφνου το μεσημέρι, βλέπεις 2 νεότερα λιοντάρια με ανοιχτόχρωμη χαίτη να πλησιάζουν τα εδάφη του. Ο βασιλιάς τα καταδιώκει και μετά από λίγο απομακρύνονται. Η οικογένεια του είναι σήμερα ασφαλής. Εάν τα νέα λιοντάρια τον είχαν νικήσει θα σκότωναν όλα μικρά του, θα ζευγάρωναν με τις θηλυκές και θα έκαναν άλλα παιδιά…
Λέαινες : Στοργικές Μαμάδες
Είναι απόγευμα. Οι λέαινες πλένουν με τη γλώσσα τα παιδιά τους. Αντίθετα με το προστάτη τους που αλλάζει όταν ένας νεότερος και δυνατότερος τον διώξει από την περιοχή, εκείνες μένουν σε αυτό το δάσος από τότε που γεννηθήκαν. Ζουν με τις μαμάδες, τις γιαγιάδες και τις αδελφές τους. Ζευγαρώνουν το ίδιο διάστημα και γεννούν 4 μήνες αργότερα 2 με 5 μικρά. Το λιονταράκι που θηλάζει και από τις τρεις λέαινες αν έχει χάσει τη μητέρα του, το φροντίζουν οι θείες του. Οι λέαινες είναι πολύ στοργικές μαμάδες- ίσως επειδή γνωρίζουν ότι με τις μάχες ανάμεσα στα αρσενικά, στο τέλος μονό δυο στα δέκα μικρά τους φτάνουν στην ώριμη ηλικία των δυο ετών. Τότε, εκείνες αποχαιρετούν τους γιους τους που φεύγουν και περιπλανώνται μαζί μέχρι να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια.
Το κυνήγι
Έχει σκοτεινιάσει. Είναι η ώρα του κυνηγιού. Τα λιοντάρια μυρίζονται από μακριά τη λεία τους. Είναι μια καμηλοπάρδαλη που μπήκε ανύποπτη στα εδάφη τους. Η μεγαλύτερη λέαινα της στήνει ενέδρα. Την τρομάζει, αλλά καθώς η άμοιρη καμηλοπάρδαλη τρέχει να ξεφύγει δέχεται επίθεση από τις νεότερες λέαινες που ακολουθούν τις εντολές της πιο έμπειρης. Την σκοτώνουν και την κομματιάζουν, προς μεγάλη σου έκπληξη βλέπεις το αρσενικό λιοντάρι που τόση ώρα παρακολουθούσε τη μάχη χωρίς να συμμετέχει να πλησιάζει ήρεμα την τροφή. Τα θηλυκά και τα μικρά θα φανέ μαζί όταν εκείνος τελειώσει το γεύμα του, δηλαδή τη «μερίδα του λέοντος».
¨ Η μεγαλύτερη μερίδα τροφής ανήκει δικαιωματικά στο αρχηγό της οικογένειας¨
Γνωρίζατε ότι:
• Στην Αφρική υπάρχουν έξι είδη λιονταριών, ενώ στην Ασία μονό ένα.
• Το λιοντάρι μπορεί να φάει έως 7,5 κιλά κρέας σε ένα μονό γεύμα.
• Ο βασιλιάς της ζούγκλας κυνηγά συνήθως ζώα που είναι μεγαλύτερα από τον ίδιο, όπως ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις και βουβάλια.
• Το άλμα του λιονταριού φτάνει τα 3,5 μετρά μήκος.