Ασβέστιο, Κτίζει Γερά τον Παιδικό Οργανισμό

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών και γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο στον παιδικό οργανισμό που αναπτύσσεται διαρκώς.

Ασβέστιο Κτίζει Γερά Παιδιά

Ασβέστιο και ανάπτυξη

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο και βασικό υλικό για τη συμπαγή διαμόρφωση του σκελετού μας, ιδίως στην παιδική ηλικία, και για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας!
Βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στα περισσότερα κύτταρα μας, αλλά το 90% του ασβεστίου του οργανισμού μας, βρίσκεται στα οστά και στα δόντια.

Το ασβέστιο είναι ακόμη απαραίτητο:

  • Για την καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού μας συστήματος
  • Τη φυσιολογική πήξη του αίματος
  • Την καλή ορμονική λειτουργία του οργανισμού μας
  • Την καλή λειτουργία της πέψης

Για να αφομοιωθεί το ασβέστιο από τον οργανισμό μας, είναι απαραίτητη στη δίαιτά μας η παρουσία της βιταμίνης D καθώς επίσης και των πρωτεϊνών που βοηθούν το ασβέστιο να απορροφηθεί. Χωρίς αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε σωστά το ασβέστιο που παίρνουμε από τις τροφές.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για όλες τις ηλικίες. Είναι όμως αυξημένες οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο στα παιδιά.

Το ασβέστιο το συναντάμε σε πολλές τροφές. Σε άλλες σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε άλλες σε μικρότερες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα πλουσιότερα σε ασβέστιο.

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ηλικιωμένους.
Σε περιπτώσεις που δεν παίρνουμε αρκετό ασβέστιο από τις τροφές, ο οργανισμός μας “δανείζεται” το ασβέστιο που χρειάζεται από τα οστά και έτσι καταλήγουμε στις παραπάνω ασθένειες.
Ταυτόχρονα μια δίαιτα φτωχή σε ασβέστιο έχει επίδραση επίσης, στη λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού μας συστήματος και στην πήξη του αίματος.

Γαλακτοκομικά η καλύτερη πηγή ασβεστιόυ

Όπως παρατηρούμε, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι σαφώς τα πλουσιότερα σε ασβέστιο.
Είναι σχεδόν απαραίτητο να τα εντάσσουμε κάθε ημέρα στο διαιτολόγιό μας.
Ένα μεγάλο ποτήρι γάλα το πρωί και ένα γιαούρτι το απόγευμα ή ένα μεγάλο ποτήρι γάλα το πρωί κι ένα το βράδυ, πρέπει να γίνουν συνήθεια στα παιδιά μας για μια ζωή.
Θα βοηθήσουν τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού τους.