Οι γονείς ανησυχούμε για τους κινδύνους που δημιουργούν η νέα γρίπη Η1Ν1 και η εποχιακή γρίπη για τα παιδιά μας. Παρακάτω σας δίνουμε Συμβουλές για να προφυλαχθούμε από τη νέα γρίπη. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η αγωνία μας και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα μας είναι να εξοπλίσουμε με γνώσεις για να προφυλάξουμε καλύτερα τα παιδιά μας από τους κινδύνους που υπάρχουν.
Ας δώσουμε βάση στην καθαριότητα
Η καθαριότητα είναι αυτή που θα μας προφυλάξει από τον ιό. Μιλώντας στα παιδιά για τη νέα γρίπη είναι πολύ σημαντικό να τους μάθουμε πώς και πότε πρέπει να πλένουν τα χέρια τους. Τους εξηγούμε ότι με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να μολυνθούν από τον ιό. Ας δείξουμε τα τέσσερα βήματα:
- Να χρησιμοποιεί όποτε είναι δυνατόν χλιαρό προς ζεστό νερό( όχι κρύο. ούτε καυτό)
- Όλα τα σαπούνια είναι κατάλληλα. Μπορούμε να προμηθευτούμε κάποιο παιδικό με ωραία χρώματα,ώστε να τους τραβήξουμε την προσοχή. Για μεγαλύτερη και καλύτερη αντιβακτηριδιακή προστασία επιλέγουμε ειδικά αντισηπτικά μαντήλια για να καθαρίζουν τα χέρια τους κάθε φορά μετά το πλύσιμο.
- Τους δείχνουμε πώς θα θα σαπουνίσουν όχι μόνο τις παλάμες, αλλά και το πάνω μέρος των χεριών τους τα δάκτυλα και τον αντίχειρα καθώς και πως να ξεπλύνουν τα χέρια τους με νερό.
- Ότανβρίσκονται μακριά από βρύση , είναι καλό να τους μάθουμε να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισυπτικά μαντήλια ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά που προστατεύουν από τα βακτήρια ενώ σέβονται το δέρμα τους.
Πότε πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίζουν τα χέρια τους
- Πριν το φαγητό ή όποτε πρόκειται να αγγίξουν τρόφιμα
- Πριν βγουν από την τουαλέτα
- Μετά το φτάρνισμα, το βήχα ή το φύσημα της μύτης
- Μετά το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο
Με νερό και σαπούνι αν βρίσκονται κοντά σε βρύση ή διαφορετικά με αντισηπτικά μαντήλια ειδικά μελετημένα για παιδιά.
Οχι στον πανικό
Στην περίπτωση της νέας γρίπης, ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.Το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς καμία επίπτωση αρκεί να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του οικογενειακού γιατρού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο γιατρός πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε μια τέτοια περίπτωση.
Μέτρα προφύλαξης
Είναι σκόπιμο τα παιδιά να γνωρίζουν πως θα προφυλαχθούν από τη νέα γρίπη. Έτσι θα δείξουν την απαιτούμενη προσοχή.
- Συχνό καθάρισμα χεριών: Το καθάρισμα των χεριών κάθε στιγμή της ημέρας με αντισηπτικά μαντήλια ειδικά μελετημένα για παιδιά, μειώνει την πιθανότητα διάδοσης του ιού ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την ασφαλή λύση για την υγιεινή προστασία των παιδιών όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι.
- Κρατάμε το παιδί στο σπίτι, εάν είναι άρρωστο:Αποφεύγουμε πολυσύχναστους χώρους και , παράλληλα, δεν πλησιάζουμε κάποιον που νοσεί, σε απόσταση των δύο μέτρων.
- Ύπνος και ξεκούραση για καλό ανοσοποιητικό: Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικους. Ας τα αφήσουμε να ξεκουραστούν.
- Κρατάμε το παιδί δραστήριο: Η συχνή άσκηση αυξάνει το ποσοστό που τα λευκά κύτταρα του αίματος και τα αντισώματα ταξιδεύουν μέσω του σώματος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, λοιπόν, είναι ευεργετική.