Σχολείο & Ψείρες

Η χαρά και η ρουτίνα της σχολικής χρονιάς, που μόλις ξεκίνησε έχει κάποιες φορές κσι απρόσκλητους επισκέπτες. Ένας από αυτούς είναι και οι ψείρες που κάνουν βόλτα στα κεφάλια των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Σχολείο & Ψείρες

Τι είναι οι ψείρες;

Οι ψείρες είναι πολύ μικρά έντομα που ζουν μαζί με τις τρίχες του κεφαλιού. τρώγοντας αίμα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: οι ψείρες των ζώων και οι ψείρες των ανθρώπων.

Πως θα το καταλάβετε;

Το βασικό σύμπτωμα που θα παρουσιάσει το παιδί είναι η φαγούρα. Αν το βλέπετε να ξύνει το κεφάλι του τακτικά και χωρίς λόγο και είναι λίγο νευρικό αναζητήστε τις ψείρες που πιθανόν κρύβονται ανάμεσα στα μαλλιά του. 

Πόσο Ζουν;

Η διάρκεια ζωής τους είναι το πολύ ένας μήνας αλλά σε αυτή τη διάρκεια γεννούν τόσα πολλά αυγά (3-5 κάθε μέρα) που πολλαπλασιάζονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Να φανταστείτε το μήνα μια ψείρα μπορεί να γεννήσει 100-150 αυγά. 

Πως μεταδίδονται;

Οι ψείρες όπως πολύ πιστεύουν , δεν πετάνε γιατί δεν έχουν φτερά. Έτσι η μετάδοση γίνεται με την επαφή. και με αντικείμενα που μπορεί να έχουν έρθει κοντά τους, όπως χτένες , καπέλα κ.λ.π που τα παιδιά συνηθίζουν να χρησιμοποιούν.

Η λύση

Όλοι ίσως έχουμε την εμπειρία από ένα κούρεμα γουλί, όπως το λένε ή ένα λούσιμο με ξύδι , που ήταν οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος πριν μερικά χρόνια. Σήμερα υπάρχουν αρκετά σκευάσματα που καταπολεμούν τις ψείρες. Προσοχή όμως. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η αντιμετώπιση της ψείρας, αλλά των αυγών που γεννά, οπότε συμβουλευτείτε ένα γιατρό για τον κατάλληλο συνδυασμό προϊόντων που αφορούν και τις ψείρες και τα αυγά.

Επίσης αν έχετε ενδείξεις ότι κυκλοφορούν στο σχολείο ή στη γειτονιά ψείρες, ψεκάστε τα παιδιά με προϊόντα που δεν επιτρέπουν στις ψείρες να μετακομίσουν στο κεφάλι του παιδιού σας. Βέβαια αν όλα αυτά δεν δουλέψουν η κλασική λύση είναι το ξεψείρισμα, δηλαδή βγάλτε μια μια τις ψείρες ή τα αυγά από το κεφάλι του παιδιού σας με το χέρι.