Ο όρος ανάπτυξη περιλαμβάνει τη λειτουργία διαφοροποίησης του οργανισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκτώνται συνεχώς νέες ικανότητες, που διαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση του γενετικού του υλικού με τους εξωτερικούς παράγοντες όπως η διατροφή, τα νοσήματα, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Το τρίπτυχο της ανάπτυξης
Η πνευματική ανάπτυξη αποτελεί δυναμική λειτουργία που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συγκεκριμένων δεξιοτήτων στις διάφορες ηλικίες. Οι ηλικίες που έχουν επιλεγεί για το συστηματικό έλεγχο της ανάπτυξης ονομάζονται «ηλικίες-κλειδιά» και έχουν διεθνώς καθοριστεί στις 6 βδομάδες, 8 μήνες, 1 χρόνο, 18 μήνες, 2-2,5 χρόνια, 3 χρόνια, 4 χρόνια, 5 χρόνια.
Μια τέτοια δοκιμασία είναι το «τρίπτυχο της ανάπτυξης του παιδιού» που αποτελείται από τέσσερις τομείς:
- Ο πρώτος αναφέρεται στην κοινωνική συμπεριφορά και το παιχνίδι.
- Ο δεύτερος αφορά την ακοή και τη γλώσσα.
- Ο τρίτος αφορά την όραση και τους λεπτούς χειρισμούς.
- Και ο τέταρτος ελέγχει την αδρή κινητικότητα.
Σχέση IQ και διατροφής
Έχει αποδειχθεί ότι ένας από τους παράγοντες που τα παιδιά του τρίτου κόσμου έχουν χαμηλότερο IQ (επίπεδο εξυπνάδας), είναι η κακή και ελλιπής διατροφή τους. Η έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων, πρωτεϊνών αλλά και λίπους μειώνουν την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι ο μητρικός θηλασμός κάνει εξυπνότερα παιδιά, αφού το μητρικό γάλα είναι ολοκληρωμένο και σταθερό σε ποσότητα χρήσιμων θρεπτικών ουσιών και σταθερής ποιότητας.
Ποιές τροφές χρειάζεται ο οργανισμός μας ;
Τέσσερις ομάδες τροφών χτίζουν σωστά τον οργανισμό του παιδιού. Και είναι απαραίτητο να παίρνει ποικιλία τροφών και από τις τέσσερις ομάδες, στη σωστή ποσότητα και στο σωστό συνδυασμό.
Στην πρώτη ομάδα υπάρχουν οι τροφές που «χτίζουν» τον οργανισμό δηλαδή οι πρωτεΐνες. Αυτές βρίσκονται στο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, ψάρια), στα αυγά, στα τυριά, στο γάλα και στο γιαούρτι.
Στην δεύτερη ομάδα υπάρχουν οι τροφές για γερά οστά, διότι αποτελούν τη μοναδική πηγή απορροφήσιμου ασβεστίου (Ca). Το ασβέστιο βρίσκεται στο γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το παγωτό κρέμα κ.α.
Στην Τρίτη ομάδα είναι οι πηγές λίπους. Το λίπος αποτελεί συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας και μέσο για την πρόσληψη και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Οι πηγές λίπους είναι: το βούτυρο, το κρέας, τα πουλερικά, τα αλλαντικά, ο κρόκος αυγού, το τυρί, η καρύδα, οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα ψάρια, η μαγιονέζα, το αβοκάντο κ.α.
Στην τέταρτη ομάδα είναι οι τροφές ασπίδα κατά του καρκίνου. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι η καλύτερη ασπίδα κατά των διαφόρων μορφών καρκίνου. Ποικιλία διαφορετικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων βρίσκονται στα πράσινα λαχανικά (όπως σπανάκι, φασολάκια, μπρόκολο κ.α.) στα κίτρινα λαχανικά και φρούτα (όπως καρότο, κολοκύθα, βερίκοκο, πεπόνι κ.α.) και στα σαλατικά (όπως ντομάτα, αγγούρι, λάχανο, μαρούλι κ.α.).
Λέμαι <<ναι>> στα λίπη
Τα παιδιά χρειάζονται τα λίπη για να αναπτυχθούν. Πριν από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τα παιδιά στην Ιαπωνία που ακολουθούσαν ένα φτωχό σε λίπη διαιτολόγιο, δεν αναπτύσσονταν κανονικά. Τα τελευταία χρόνια, όμως που το διαιτολόγιο της εμπλουτίσθηκε με λίπη, το ανάστημά τους είναι υψηλότερο.
Ακόμη, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα χρησιμεύουν για τη σύνθεση βιολογικά δραστικών ουσιών, όπως είναι οι προσταγλανδίνες, που είναι απαραίτητες για τη βιοσύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών του σώματος και του εγκεφάλου. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μεγάλα ποσά στα φυτικά έλαια (ωμέγα-6) και τα ψάρια (ωμέγα-3).
Βελτιώστε την ευφυΐα
Για να μεγαλώσεις ένα παιδί σωστά, πρέπει να έχει ένα φυσιολογικό νευρικό σύστημα, πρέπει να ακούει και να βλέπει καλά και να έχει βρει τον τρόπο να μαθαίνει. Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως είναι να δέχεται το παιδί συνεχώς εξωτερικά ερεθίσματα από το περιβάλλον του. Να παρακινείται να παίζει ρόλους από διάφορες ιστορίες ή παραμύθια. Να παίζει παιχνίδια που του δίνουν την ευκαιρία για συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων. Να συμμετέχει σε οικογενειακές συζητήσεις. Να μαθαίνει καινούργιες λέξεις. Να επιβραβεύονται οι προσπάθειες που κάνει.