Όσο χαριτωμένα κι αν είναι τα καλοθρεμμένα μωράκια, όταν μεγαλώσουν λίγο, το περιττό βάρος δεν είναι κάτι ευπρόσδεκτο. Τα λιπαρά φαγητά, οι μεγάλες μερίδες και η καθιστική ζωή έχουν οδηγήσει σε αύξηση την παιδική παχυσαρκία. Η θερμή σχέση, όμως, της ελληνικής οικογένειας με το φαγητό είναι δύσκολο να αλλάξει. Ποιες είναι οι συνήθειες που μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα; Ποιες νέες συνήθειες χρειάζεται να βάλουμε στην καθημερινότητά μας; Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να δραστηριοποιηθούμε.
Mπείτε στο σωστό δρόμο
Όλο το φαγητό; Μην πιέζετε τα παιδιά να τρώνε κι άλλο όταν λένε ότι έχουν φουσκώσει, γιατί αργότερα δε θα μπορούν να ελέγχουν πόσο τρώνε. Επίσης, πριν σερβίρετε δεύτερη μερίδα, περιμένετε λίγα λεπτά. Χρειάζεται κάποια ώρα μέχρι να συνειδητοποιήσει ο εγκέφαλος πως φάγαμε αρκετά.
Φαγητό-ανταμοιβή; Το φαγητό-βραβείο όταν τα παιδιά μας κάνουν κάτι καλό δεν είναι πολύ έξυπνη ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα υπερεκτιμήσουν το φαγητό και πολύ πιθανό να αρχίσουν να στρέφονται σε αυτό για παρηγοριά. Δοκιμάστε επιβραβεύσεις που δεν τρώγονται. Ένας έπαινος είναι πολύ καλύτερος από ένα βραβείο που «τρώγεται».
Απαγορεύονται τα παχυντικά; Η απαγόρευση ορισμένων φαγητών μπορεί να τα κάνει να φαίνονται πιο ελκυστικά. Μάθετε στο παιδί σας την αξία των φαγητών, ειδικά αυτών που είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Γεμίστε τη φρουτιέρα, αντί να αγοράζετε μπισκότα και τσιπς. Λογικό είναι το παιδί σας να μιμηθεί τη συμπεριφορά σας και να ακολουθήσει το παράδειγμά σας στα επόμενα χρόνια της ζωής του.
Ποικιλία στο τραπέζι; Οι έρευνες έχουν δείξει πως όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν, τόσο περισσότερο τρώμε. Ακόμα και η όψη ή η μυρωδιά ενός φαγητού μπορούν να μας επηρεάσουν, κάνοντάς μας να τρώμε ενώ δεν πεινάμε πραγματικά. Προσφέρετε στο παιδί σας επιλογές, αλλά καλύτερα περιορισμένες.
Να ανησυχούμε; Ναι, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα αργότερα στη ζωή. Είναι λόγος για να ανησυχούμε και να προσέχουμε, όμως, και όχι για να πανικοβληθούμε. Άλλωστε, πολλές φορές τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ μας οδηγούν σε άγχος χωρίς λόγο.
Να αλλάξουμε τρόπο ζωής; Να τρώτε πιο υγιεινά και να αθλείστε περισσότερο. Μην πηγαίνετε τα παιδιά παντού με το αυτοκίνητο και μην υιοθετείτε σπασμωδικά δίαιτες, μόνο και μόνο για να τις παρατήσετε μετά από μια εβδομάδα. Μάθετε στο παιδί σας την αξία των φαγητών, ειδικά αυτών που είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.
Τι είναι το BMI; Το BMI (Body Mass Index) είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Υπολογίζοντας το BMI μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα παιδί έχει το σωστό σωματικό βάρος, αν είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Υπολογίστε το σύμφωνα με τον παρακάτω τύπο και μετά συμβουλευτείτε τον πίνακα. Αν το BMI ενός παιδιού είναι κάτω από το σωματικό υπέρβαρο (π.χ. ένα αγόρι 8,5 ετών έχει 18,65 ΒΜI, δηλαδή κάτω από το 18,76 που είναι το όριο), τότε είναι φυσιολογικό. Αν βρίσκεται ανάμεσα στο υπέρβαρο και το όριο της παχυσαρκίας (στην προκειμένη περίπτωση ανάμεσα στο 18,76 και το 22,17), τότε το παιδί είναι υπέρβαρο, δηλαδή έχει κάποια περιττά κιλά. Αν, τέλος, ξεπερνάει τα όρια της παχυσαρκίας (εδώ το 22,17), είναι παχύσαρκο, και θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα για να χάσει βάρος.
Αντιμετωπίστε το πρόβλημα
Μπορεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας, το παιδάκι σας να έχει παραπάνω κιλά για την ηλικία του. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε. Θέστε προτεραιότητες και κάντε το κατάλληλο πρόγραμμα. Μπορεί αυτή να είναι η ευκαιρία που γύρευε ολόκληρη η οικογένεια για να αποκτήσει πιο υγιεινές συνήθειες.
- Αν όντως ένα παιδί είναι παχύσαρκο, αρχικά θα πρέπει να σταματήσει να παίρνει βάρος με τέτοια ταχύτητα. Ύστερα, να σταματήσει να παίρνει βάρος γενικότερα, και τελικά να αρχίσει να χάνει.
- Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, για τη διατροφή αλλά και για την ψυχολογική στήριξη του παιδιού.
- Μη μιλάτε συνέχεια για θερμίδες. Προσφέρετε 3 υγιεινά γεύματα και κάποια σνακ κάθε μέρα, αλλά μην αγχώνετε τα παιδιά με κουβέντες για δίαιτες, γιατί μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.
- Κόψτε τα τακτικά γεύματα σε φαστ-φουντ.
- Μην αφήνετε το παιδί να περνάει ώρες μπροστά στην τηλεόραση και τα video games.
- Το φαγητό καλύτερα να μην το απολαμβάνετε μπροστά στην τηλεόραση, αλλά στο τραπέζι.
- Μη σερβίρετε μεγάλες μερίδες.
- Προσέξτε τις θερμίδες που πίνει ένα παιδί. Οι πολλοί χυμοί και τα αναψυκτικά συχνά περνάνε απαρατήρητα από τους γονείς, ενώ δεν είναι άκακα.
- Φτιάξτε το φαγητό μαζί με το παιδί σας και δώστε του αστεία σχήματα. Έτσι θα εστιάσει στην παρασκευή του και όχι στο φάγωμα!
- Ενθαρρύνετέ τα να ασκούνται συχνά με ομαδικά σπορ, περιπάτους, ποδήλατο, παιχνίδι κ.τ.λ.
- Προσπαθήστε να γνωρίζετε τι τρώνε τα παιδιά και από πού προέρχονται οι θερμίδες που παίρνουν.
- Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς και τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά.
- Ακολουθήστε οικογενειακώς ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Μόνο καλό θα κάνει!