Οι διακοπές σημαίνουν ξεκούραση, ξεγνοιασιά, θάλασσα και ανεμελιά. Για να μας μείνει όμως αξέχαστο και το φετινό καλοκαίρι πρέπει να προσέξουμε εμείς οι γονείς την υγεία των παιδιών μας αποφεύγοντας τις κακοτοπιές, αλλά και να ξέρουμε ακριβώς πώς να ενεργήσουμε σε κάθε περίπτωση που χρειαστούν πρώτες βοήθειες.
Ήλιος …ένας <<κακός>> φίλος
Ο ήλιος είναι σίγουρα μία από τις καλοκαιρινές μας απολαύσεις, είναι όμως ιδιαίτερα βλαβερός χωρίς να το καταλαβαίνουμε τις περισσότερες φορές. Ας φροντίσουμε λοιπόν το φετινό καλοκαίρι να προστατευτούμε όσο καλύτερα γίνεται.
Να μην ξεχάσουμε :
Αν τύχει να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, καλό θα ήταν να φοράμε τα κατάλληλα ρούχα: φαρδιά, ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά.
Πριν ξεκινήσουμε για την παραλία, ας επιβεβαιώσουμε ότι θα βρούμε ένα σκιερό μέρος.
Δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό μας, το οποίο πρέπει να έχει δείχτη προστασία (SPF) πάνω από 15.
Μικροί και μεγάλοι δεν ξεχνάμε ποτέ τα γυαλιά ηλίου μας, τα οποία πρέπει να παρέχουν 100% προστασία από τις ακτίνες UV.
Πως χρησιμοποιούμε τα αντιλιακά:
- Χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό στον ήλιο • Βάζουμε το αντηλιακό μισή ώρα πριν ξεκινήσουμε για την θάλασσα
- Δεν ξεχνάμε τα αυτιά, το σβέρκο και το πρόσωπο
- Δεν κάνουμε οικονομία. Απλώνουμε αρκετό
- Ξαναβάζουμε μετά τη βουτιά μας στη θάλασσα
- Προτιμάμε αδιάβροχο αντηλιακό για καλύτερη προστασία
Κι αν καούμε;
Αν παρά τα προστατευτικά μας μέσα, δεν τα καταφέρουμε και καούμε, υπάρχουν μερικοί τρόποι αντιμετώπισης
- Κάνουμε ένα δροσερό (όχι κρύο) μπάνιο
- Οι κομπρέσες με γιαούρτι μπορούν να μας ανακουφίσουν
- Ένα από τα ειδικά προϊόντα που υπάρχουν για το κάψιμο θα ανακουφίσει άμεσα από τον πόνο και τα ενοχλητικά συμπτώματα, θα ενυδατώσει το δέρμα μας, ρυθμίζοντας την υγρασία της ερεθισμένης περιοχής και θα επουλώσει γρηγορότερα.
- Παραμένουμε στην σκιά μέχρι τα εγκαύματα μας να θεραπευτούν.
Τσιμπήματα και τρόποι αντιμετώπισης
Αυτό που δεν πρόκειται να γλιτώσουμε το καλοκαίρι είναι κάποια τσιμπήματα από το πιο αθώο του κουνουπιού έως αυτό της μέλισσας.
Τσούχτρες: Οι τσούχτρες αποτελούν αναπόφευκτο κακό του καλοκαιριού. Σε περίπτωση που μας τσιμπήσει τσούχτρα, πλένουμε με ξύδι, οινόπνευμα για εντριβές ή μαγειρική σόδα με νερό.
Αχινός: Αν τύχει να πατήσουμε αχινό, βγάζουμε απαλά όσα αγκάθια εξέχουν, για να το κάνουμε ευκολότερo, αλείφουμε το σημείο με λίγο λάδι. Όσα αγκάθια μείνουν μέσα θα απορροφηθούν από το σώμα μας ή θα βγουν μόνα τους τις επόμενες μέρες.
Κουνούπια: Επειδή και αυτό το καλοκαίρι τα κουνούπια δεν θα τα αποφύγουμε, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα εντομοαπωθητικό για να προλάβουμε τα τσιμπήματα. Αν πάλι δεν τα προλάβουμε, βάζουμε μια αλοιφή για την φαγούρα και δεν ξυνόμαστε ώστε να μην προκαλέσουμε κάποια μόλυνση.
Μέλισσες & σφήκες: Αν πέσουμε θύμα τους, ξύνουμε το σημείο με μια πιστωτική κάρτα για να βγει το κεντρί. Αμέσως μετά πλένουμε την περιοχή με νερό και σαπούνι και τέλος ακουμπάμε για λίγα λεπτά επάνω στο τσίμπημα, πάγο.
Το Νο1 αντιφθειρικό προϊόν που εμπιστεύονται οι περισσότερες Ελληνιδες Μητέρες 20 χρόνια τώρα για να λύσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της αντοχής της ψείρας & της κόνιδας