Μερικά ζώα χρησιμοποιούν ποικίλους τρόπους για να αμυνθούν, όπως τα δόντια τους και τη δύναμή τους. Πολλά βέβαια χρησιμοποιούν τοξικά δηλητήρια, προκαλώντας ακαριαίο θάνατο στα θύματά τους. Βρήκαμε μερικά από τα πιο δηλητηριώδη.
Τα επικίνδυνα της Θάλασσας
Blue-Ringed Octopus/Χταπόδι με μπλε δακτύλιους
Το μικρό γαλάζιο χταπόδι της Αυστραλίας δεν είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από ένα μπαλάκι του γκολφ αλλά το δηλητήριο του είναι θανατηφόρο και για τους ανθρώπους. Το χταπόδι αυτό διαθέτει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 26 ανθρώπους μέσα σε λίγα λεπτά. Επειδή δεν υπάρχει αντίδοτο θεωρείται από τα πιο δηλητηριώδη πλάσματα στον πλανήτη μας. Το τσίμπημα του είναι αρχικά ανώδυνο αλλά όταν εισέλθουν στον οργανισμό μας οι θανατηφόρες τοξίνες του, ξεκινά μυϊκή παράλυση, μούδιασμα και σύντομα όλα τα όργανα του σώματος σταματούν να λειτουργούν προκαλώντας τον θάνατο. Το συγκεκριμένο είδος απαντάται στα ζεστά τροπικά νερά του Ειρηνικού από την Ιαπωνία έως και την Αυστραλία.
Stonefish – Πετρόψαρο
Σίγουρα δεν είναι από τα ομορφότερα ψάρια αλλά το πετρόψαρο κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο δηλητηριώδη. Το δηλητήριο του θεωρείται από τα πιο επίπονα για τον άνθρωπο ενώ οι τοξίνες του οδηγούν σε ακρωτηριασμό του άκρου που τσιμπήθηκε. Στα συμπτώματα που ακολουθούν την επαφή με το συγκεκριμένο ψαράκι περιλαμβάνονται σοκ, παράλυση και νέκρωση μυϊκού ιστού. Αν το θύμα δεν μεταφερθεί στο νοσοκομείο μέσα σε 2 ώρες μπορεί να επέλθει και ο θάνατος. Το δηλητήριο βρίσκεται σε αγκάθια πάνω στο σώμα του τα οποία αποτελούν και το μηχανισμό άμυνας του συγκεκριμένου ψαριού. Το συγκεκριμένο είδος ζει στα ζεστά νερά των ρηχών κοραλλιογενών υφάλων της Αυστραλίας.
Puffer Fish – Φεγγαρόψαρο
Ανάμεσα στα πιο θανατηφόρα πλάσματα της θάλασσας είναι και το Φεγγαρόψαρο. Για τους τολμηρούς λάτρεις του σούσι, το κρέας του αποτελεί το νοστιμότερο μεζέ που μπορεί να προσφέρει η θάλασσα. Το ψάρι που οι ιάπωνες αποκαλούν φούγκου, είναι ο ακριβότερος, νοστιμότερος και πιο ριψοκίνδυνος μεζές που προσφέρεται σε εστιατόριο σούσι. Η δηλητηριώδης τοξίνη του, βρίσκεται στο συκώτι και για τον λόγο αυτό, μόνο οι εμπειρότεροι σεφ σούσι έχουν την άδεια να καθαρίσουν και να τεμαχίσουν το συγκεκριμένο είδος, χωρίς να έρθει σε επαφή το κρέας του με το θανατηφόρο συκώτι. Σε περίπτωση όπου οι τοξίνες του ψαριού φτάσουν στο πιάτο μας, τα συμπτώματα ξεκινούν με παράλυση της γλώσσας και των χειλιών και ακολουθεί ταχυπαλμία, δύσπνοια, μυϊκή παράλυση και αν δεν ακολουθήσει ιατρική αντιμετώπιση ο θάνατος έρχεται σε 24 ώρες.
Φίδια που δεν μοιάζουν με τα υπόλοιπα
King Cobra – Βασιλική κόμπρα
Ανάμεσα στα δηλητηριώδη φίδια η κόμπρα έχει το μεγαλύτερο μήκος που μπορεί να φτάσει έως και 5,6 μέτρα. Η κύρια τροφή της κόμπρας είναι άλλα φίδια και στην περίπτωση της βασιλικής κόμπρας άλλες κόμπρες. Το συγκεκριμένο φίδι δεν διστάζει να επιτεθεί ακόμα και σε έναν ενήλικο ελέφαντα. Στην περίπτωση μάλιστα όπου ο ελέφαντας τσιμπηθεί στην προβοσκίδα του ο θάνατος έρχεται σε λιγότερο από 3 ώρες. Αν και το δηλητήριο της κόμπρας δεν είναι το πιο τοξικό από τα δηλητήρια των φιδιών η ποσότητα που εκχύνεται από το συγκεκριμένο φίδι είναι 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή των άλλων φιδιών. Η βασιλική κόμπρα συναντάται τόσο στην Νότια όσο και στην Νοτιοανατολική Ασία και προτιμά τη σκοτεινή ζούγκλα.
Inland Taipan – Ταιπάν
Άλλο ένα δηλητηριώδες φίδι είναι το Ταιπάν που ζει στις πεδιάδες της Αυστραλίας. Ένα και μόνο δάγκωμα από το συγκεκριμένο είδος περιέχει δηλητήριο ικανό να σκοτώσει 100 ανθρώπους ή 250.000 ποντίκια. Το δηλητήριο του είναι 200-400 φορές πιο τοξικό από αυτό της κόμπρας και περιέχει μια πανίσχυρη νευροτοξίνη που οδηγεί στον θάνατο σε λιγότερο από 45 λεπτά. Ευτυχώς, όπως και τα περισσότερα φίδια, το Ταιπάν είναι ντροπαλό και απομακρύνεται όταν αντιληφθεί την παρουσία του ανθρώπου…. Και δεν τους φαινότανε.
Marbled Cone Snail – Σαλιγκάρι με κώνο-μάρμαρο
Το μικρό αυτό σαλιγκάρι είναι χαριτωμένο αλλά και θανατηφόρο. Μια σταγόνα από το δηλητήριο του είναι αρκετή για να σκοτώσει περισσότερους από 20 ανθρώπους. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι αν συναντήσουμε το γλυκό αυτό σαλιγκαράκι στα ζεστά νερά των τροπικών θαλασσών δεν θα τολμήσουμε να το ξεκολλήσουμε από τον βράχο του. Το συγκεκριμένο ζωάκι δεν επιτίθεται στον άνθρωπο και το δηλητήριο του είναι χρήσιμο για να παραλύει το θήραμα του. Για όσους όμως ανθρώπους δεχθούν το τσίμπημα τα συμπτώματα είναι ανυπόφορος πόνος, πρήξιμο και μούδιασμα στο σημείο του τσιμπήματος. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην όραση και προβλήματα στην αναπνοή. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο αλλά ευτυχώς οι επαφές ανθρώπων με το συγκεκριμένο σαλιγκαράκι είναι ελάχιστες. Έχουν καταγραφεί μόνο 30 θάνατοι μέχρι σήμερα.
Poison Dart Frog/Βάτραχος που εκτοξεύει δηλητήριο
Άλλος ένας κίνδυνος που κρύβεται στην ζούγκλα της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής είναι ο συγκεκριμένος βάτραχος. Ο χαριτωμένος αυτός βάτραχος μπορεί να φτάσει και τα 5 εκατοστά σε μέγεθος αλλά διαθέτει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 10 ενήλικους ανθρώπους. Δύο μικρογραμμάρια από την θανατηφόρα τοξίνη του (όσο δηλαδή ακουμπά η μύτη μιας καρφίτσας) μπορεί να σκοτώσουν έναν άνθρωπο ή ένα μεγάλο θηλαστικό. Το συγκεκριμένο είδος απέκτησε το όνομα του από τους ιθαγενείς της ζούγκλας που ακουμπούσαν τη μύτη του βέλους τους επάνω στο δέρμα του.
Τα αναμενόμενα
Death Stalker Scorpion/Θανατηφόρος σκορπιός
Αν και τα περισσότερα είδη σκορπιών δεν προκαλούν κάτι περισσότερο από μια οδυνηρή ανάμνηση το συγκεκριμένο είδος είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Στην ουρά του βρίσκεται ένα κοκτέιλ από ισχυρές νευροτοξίνες που προκαλούν ανυπόφορο πόνο, πυρετό και στη συνέχεια σπασμούς, παράλυση έως και θάνατο. Ένας ενήλικας μπορεί να επιβιώσει από το τσίμπημα του αλλά τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα καρδιάς βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Το συγκεκριμένο είδος ζει στην Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
The Brazilian wandering spider /Η Βραζιλιάνικη περιπλανώμενη αράχνη
Η συγκεκριμένη αράχνη ή όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι η «αράχνη της μπανάνας» έχει κερδίσει τη θέση της στο βιβλίο Γκίνες ως η πιο δηλητηριώδες από τα είδη της αράχνης. Το συγκεκριμένο είδος ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από τσίμπημα αράχνης καθώς αρκούν μόλις 0,006 μιλιγκράμ για να σκοτώσουν ένα ποντίκι. Κατά την διάρκεια της ημέρας κρύβεται μέσα σε σπίτια, ντουλάπες, παπούτσια και αυτοκίνητα. Για όσους φορέσουν τα παπούτσια στα οποία παίρνει τον υπνάκο της μια τέτοια αράχνη, το τσίμπημα προκαλεί όχι μόνο έντονο πόνο αλλά και άλλα προβλήματα.
Το πιο Επικίνδυνο
Box Jellyfish/Μέδουσα-Κουτί
Το 1ο βραβείο για το πιο δηλητηριώδες ζώο στη γη πηγαίνει αναμφισβήτητα στην συγκεκριμένη μέδουσα. Το δηλητήριο της κατατάσσεται στα πιο θανατηφόρα στον κόσμο. Για όσους επιβιώσουν από την επαφή τους με την συγκεκριμένη μέδουσα, ο πόνος από το τσίμπημα διαρκεί εβδομάδες. Πάντως, η μόνη ελπίδα για επιβίωση από τη θανατηφόρα επαφή είναι το πλύσιμο της πληγής με ξύδι, του οποίου το οξύ αδρανοποιεί την τοξίνη. Αμέσως μετά το τσίμπημα το πλύσιμο με ξύδι πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα για να ξεπλυθούν οι νηματοκύστες. Στην Αυστραλία εκεί όπου συναντάμε το συγκεκριμένο είδος τσούχτρας, οι κάτοικοι φορούν καλσόν όταν βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές.