Πριν από μερικές δεκάδες χρόνια κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούμε από το σπίτι μας να βλέπουμε κάτι που συμβαίνει στην άλλη άκρη της γης. Σήμερα η τηλεόραση θεωρείται δεδομένη για όλους!
Οι πρώτες τηλεοπτικές εικόνες έγιναν πραγματικότητα τον Οκτώβριο του 1925, στο Λονδίνο, σε μια σοφίτα διαμορφωμένη σε εργαστήριο, από τον Σκωτσέζο Τζον Λότζι Μπερντ. Οι πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις παγκοσμίως ξεκίνησαν ένα χρόνο αργότερα, όταν ο Μπερντ άρχισε να μεταδίδει τηλεοπτικά προγράμματα αργά τη νύχτα, στο Λονδίνο.
Όμως, η πρώτη προγραμματισμένη τηλεοπτική υπηρεσία του
κόσμου εγκαινιάστηκε το 1928 και λειτουργούσε τρεις φορές
την εβδομάδα, για 30 λεπτά. Εντωμεταξύ, οι πρώτες συσκευές τηλεόρασης άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα σπίτια και σιγά σιγά η χρήση της τηλεόρασης εξαπλώθηκε, καθώς η τεχνολογία της εξελισσόταν και η τιμή της χαμήλωνε συνεχώς.
Πώς, όμως, λειτουργεί αυτό το «κουτί»;
Η τηλεοπτική κάμερα παίρνει την εικόνα και την μεταδίδει σε έναν πομπό. Αυτός, με τη σειρά του, στέλνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η κεραία της τηλεόρασης λαμβάνει αυτά τα κύματα και τα μετατρέπει σε εικόνα στην οθόνη μας. Αυτός είναι βασικά ο μηχανισμός με τον οποίο μεταδίδονται οι εικόνες.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μεταδίδονται ευθύγραμμα, άρα διακόπτονται από εμπόδια που υπάρχουν στην επιφάνεια της γης, όπως για παράδειγμα από βουνά. Για να φτάσει, λοιπόν, το σήμα στον τελικό αποδέκτη, που είναι η κεραία της τηλεόρασής μας, χρησιμοποιούνται αναμεταδότες. Δηλαδή, μηχανήματα που συλλαμβάνουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και ταυτόχρονα τα στέλνουν προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Έτσι το σήμα φτάνει μέχρι τα σπίτια μας.
Στις μέρες μας, είναι πια διαδεδομένη η δορυφορική τηλεόραση, που αποτελεί την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Η κυριότερη διαφορά της είναι ότι χρησιμοποιεί αναμεταδότες δορυφορικούς και όχι επίγειους, αποφεύγοντας έτσι κάθε εμπόδιο.
Τώρα πια, την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά, μία εκπομπή ή μια ταινία, θα ξέρεις πόσο μεγάλη διαδρομή έχουν διανύσει τα ραδιοκύματα για να φτάσει αυτή η εικόνα στην οθόνη σου!