Το χειμώνα που η αναζήτηση τροφής γίνεται δύσκολη υπόθεση, λόγω των καιρικών συνθηκών, πολλά ζώα αποφασίζουν να κοιμηθούν για 3-4 μήνες πέφτοντας σε χειμερία νάρκη.
Σχεδόν παγωμένα
Κατά τη χειμερία νάρκη, η θερμοκρασία του σώματος του ζώου, πλησιάζει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ( σχεδόν 0ο Κελσίου), οι καρδιακοί παλμοί και ο αναπνευστικός ρυθμός ελαττώνονται δραματικά και τα περισσότερα ζώα ξυπνούν ανά διαστήματα μόνο για τη φυσική τους ανάγκη.
Μεγάλος κίνδυνος
Ενα άγνωστο ως σήμερα είδος μύκητα, φαίνεται ότι είναι ο ένοχος για το θάνατο τουλάχιστον 100.000 νυχτερίδων, όταν βρίσκονται σε χειμερία νάρκη στις Η.Π.Α. «Ουσιαστικά οι νυχτερίδες μουχλιάζουν. Μια λευκή μούχλα σαν πούδρα, βρέθηκε στα ρουθούνια, τα αφτιά και τα φτερά νυχτερίδων. Το λεγόμενο «σύνδρομο της λευκής μύτης» πλήττει εδώ κι δύο χρόνια νυχτερίδες που πέφτουν σε χειμερία νάρκη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Μέιν, το Βερμόντ και το Κονέκτικατ.
Ξυπνούν νωρίτερα
Η κλιματική αλλαγή που συμβαίνει στη Γη, επηρεάζει και τη χειμερία νάρκη των ζώων. Στη Μέση Ανατολή για παράδειγμα, η άνοδος της θερμοκρασίας, αναμένεται να αλλάξει το μεταβολικό ρυθμό ενός είδους σκίουρου εδάφους που πέφτει σε χειμερία νάρκη σε υπόγεια λαγούμια.
Το ξέρατε;
Η καρδιά ενός σκίουρου σε χειμερία νάρκη, μπορεί από τους 300 σφυγμούς το λεπτό, να έχει μόλις 3! Η κατανάλωση οξυγόνου μπορεί να μειωθεί στο 2% του κανονικού και η θερμοκρασία του σώματός του πέφτει από τους 37 βαθμούς Κελσίου στους 2 βαθμούς.
Κάντε το πείραμα
Μπορούμε να κατανοήσουμε πως μοιάζει ένας σκίουρος σε χειμερία νάρκη, εάν τοποθετήσουμε μια μπάλα του τένις στο ψυγείο για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί, η κρύα, χνουδωτή μπάλα, μοιάζει πάρα πολύ με ένα σκίουρο σε νάρκη.
Ψάρι σε χειμερία νάρκη;
Ενα ψάρι της Ανταρκτικής πέφτει σε χειμερία νάρκη στη διάρκεια του χειμώνα για να διατηρήσει ενέργεια, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα είδος βακαλάου (η επιστημονική ονομασία του είναι Νοτοτηεμια ψοριιψεπσ), το οποίο λήθαργο παρόμοιο με αυτόν που παρατηρείται σε χερσαία ζώα. Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη πως ψάρια της Ανταρκτικής έχουν αντιψυκτικά χημικά στο αίμα τους και αυτή η ικανότητά τους να μπαίνουν «στον πάγο» είναι άλλη μια αξιοσημείωτη προσαρμογή τους σ’ ένα ακραίο περιβάλλον. «Η κατάσταση που μοιάζει με τη χειμερία νάρκη και στην οποία μπαίνουν το χειμώνα, είναι πιθανότατα ένας μηχανισμός για να περιορίζονται οι ενεργειακές ανάγκες τους», δήλωσε ο Κίρον Φρέιζερ του Βρετανικού Παρατηρητηρίου της Ανταρκτικής.
Ανθρωπος σε χειμερία νάρκη;
Ενας Ιάπωνας, έπεσε σε ένα είδος χειμερίας νάρκης και κατάφερε να επιβιώσει για 24 ημέρες σε θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου. Οταν στις 31 Οκτωβρίου 2008 διασώστες βρήκαν τον 35χρονο Μιτσουτάκα Ουτσικόσι στο βουνό Ρόκο της δυτικής Ιαπωνίας, δεν είχε σχεδόν καθόλου σφυγμό, τα όργανά του δεν λειτουργούσαν και η θερμοκρασία του σώματός του είχε πέσει στους 22 βαθμούς Κελσίου. Ο τυχερός Ιάπωνας ήταν αγνοούμενος από τις 7 Οκτωβρίου, που είχε πάει για ορειβασία με τους φίλους του στο βουνό Ρόκο.
Ακόμη και πειράματα
Μια ιδέα από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση. Μετά από επιτυχείς δοκιμές σε γουρούνια, ερευνητικές ομάδες από τη Βοστόνη, ετοιμάζονται να επαναλάβουν αυτή τη φορά σε ανθρώπους το πείραμα της δραματικής μείωσης των βασικών λειτουργιών του σώματος. Ο εθελοντής λαμβάνει στο αίμα του ένα μίγμα αλατιού και πάγου, που επιτρέπει στο σώμα να μειώσει γρήγορα τη θερμοκρασία στους 10 βαθμούς Κελσίου. Με τον τρόπο αυτό χαμηλώνει ο μεταβολισμός χωρίς αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό.
Ο ξεχωριστός ύπνος της αρκούδας
Η περίπτωση της αρκούδας είναι λίγο διαφορετική και λέγεται «χειμέριος ύπνος» αντί για «χειμερία νάρκη»… Κατά το χειμέριο ύπνο η θερμοκρασία του σώματος της αρκούδας ελαττώνεται κατά ένα βαθμό περίπου σε σχέση με την κανονική (38 βαθμούς Κελσίου), από 52 παλμούς/λεπτό πέφτουν στους 24 και ο αναπνευστικός ρυθμός δεν ελαττώνεται δραματικά, διατηρώντας το επίπεδο εγρήγορσης πολύ υψηλό. Γι’ αυτό και η αρκούδα ξυπνάει πολύ εύκολα. Τέλος, πρέπει να προσθέσουμε ότι η αρκούδα δεν αποβάλλει ούρα ή κόπρανα γιατί τα ανακυκλώνει ο οργανισμός της.
Χειμερία νάρκη στη ζέστη
Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι ένα είδος λεμούριου στην εξωτική Μαδαγασκάρη και τον Ινδικό Ωκεανό, πέφτει επίσης σε χειμερία νάρκη, μέσα σε τρύπες δέντρων, για περίπου εφτά μήνες το χρόνο, σε περιόδους που η ημερήσια θερμοκρασία αγγίζει μόνο τους 30 βαθμούς Κελσίου!
Το ξέρατε;
Μερικά από τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη είναι:
Ο ασβός, το κουνάβι, η νυχτερίδα, το πετροχελίδονο, ο τυφλοπόντικας, η αρκούδα, ο κερκοπίθηκος, ο αρκτόμθς, ο σκίουρος, η μέλισσα, το χάμστερ, η σκουληκαντέρα, η μαρμότα, ο βάτραχος, ο σκαντζόχοιρος, οι σαύρες, το νυχτοπούλι, οι χελώνες, τα σαλιγκάρια, τα ρακούν και τα φίδια.